Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 08. 2013. 09:20 >> 09:24
1

MI6

Tito '48. tražio azil u Švajcarskoj

U knjizi "MI6 Istorija tajne obavještajne službe 1909-1949.", koja je predstavljena u Beogradu, navodi se da je Josip Broz Tito 1948. tražio azil od Švajcarske.

Bilo je to, kako tvrdi autor Kit Džefri, u vrijeme sukoba sa Staljinom kada se sovjetska invazija na Jugoslaviju smatrala vrlo mogućim scenarijom.

Knjiga je prva službena istorija britanske obavještajne službe, koja sadrži gotovo 800 stranica napisanih na temelju intervjua i dokumenata MI6-a, a koja završava na početku Hladnog rata, prenosi Jutarnji list.

Autor knjige, Kit Džefri sretao se, kako je rekao, sa značajnim ograničenjima dok je pisao knjigu, od činjenice da su mnogi ključni obavještajni dokumenti uništeni, do neizbježnih političkih dvoumljenja oko toga da li bi u knjigu trebalo uvrstiti neke detalje, na primer treba li otkriti imena davno penzionisanih agenata koji u vrijeme dok su bili aktivni nisu bili otkriveni. Njihovh identitet je zaštićen. 

Među tajnim agentima koji su radili za MI6 ima i nekoliko Jugoslovena a dvije strane govore o Draži Mihajloviću i Josipu Brozu Titu i njihovom odnosu sa Njemcima i saveznicima. 

Knjiga "MI6 Istorija tajne obavještajne službe 1909-1949." u Velikoj Britaniji je objavljena još 2010. i izazvala je veliki interes. Detalj o Titu otkriven je kad je knjiga nedavno prevedena za srpsko izdanje pa su je beogradski istoričari i recenzenti detaljno pročitali.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније