Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 08. 2013. 20:49 >> 20:52

LOKALNI IZBORI

Haradinaj: Razgovaram sa Srbima o saradnji

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova AZBK, Ramuš Haradinaj, rekao je danas u Prištini da na obostrano zadovoljstvo u više kosovskih opština razgovara sa Srbima o saradnji poslije izbora, jer oni žele da kroz lokalne parlamente utiču na poboljšanje života pripadnika njihovih zajednica.

"Srpskim strankama i srpskim građanskim inicijativama je bitno da ne budu izvan vlasti i odlučivanja o njihovim potrebama. Zato je njima u interesu da sarađuju i sa nama kako bi kroz opštinske parlamente mogli dijelom da utiču na poboljšanje životnog standarda pripadnika njihove zajednice", kazao je Haradinaj u razgovoru za agenciju Beta.

 

 

Rekao je da postoji i mogućnost da se, u dogovoru sa Srbima, u nekim opštinama za drugog zamjenika gradonačelnika postavi predstavnik srpske zajednice.

Na pitanje da li je moguće da se produži rok za prijavu lista kandidata za lokalne izbore, Haradinaj je rekao da je to stvar Centralne izborne komisije.

"Ne znam kako se inicira ta procedura, ali je u prošlosti bilo slučajeva da je u odnosu na argumente i okolnosti, rok bio produžavan i za nekoliko dana, posebno ako to ne utiče na ostale izborne rokove. Pomjeranje roka je moguće ako Centralna izborna komisija ustanovi da je to potrebno", kazao je Haradinaj.

U vezi sa zahtjevom Srbije da se izmijeni logo na izbornim listićima, odnosno skine grb Republike Kosovo, Haradinaj je kazao da je tačno da Centralna izborna komisija odlučuje o tome, ali je istakao da je to i politička stvar i da će politika o tome imati svoje mišljenje.

"Sve strane su učinile velike napore da se ide dalje sa sprovođenjem dogovora Kosova i Srbije u Briselu, a dio toga su i lokalni izbori. Zato, moramo naći način da prevaziđemo sve prepreke koje imamo ispred sebe do izbora", kazao je lider AZBK.

On je ocijenio da su beogradski kreatori ideje o zajedničkoj izbornoj listi kosovskih Srba pogriješili, jer na tu listu nijesu uključili i stranke Srba koje su već na Kosovu, a čiji su se predstavnici, kako je rekao, "do sada institucionalno borili za ljudska i druga prava Srba na Kosovu".

Haradinaj je ocijenio da sam razum poziva Srbe da izađu na lokalne izbore zakazane za 3. novembar, jer je izlazak na te izbore njihova potreba da odlučuju o svojoj budućnosti. U suprotnom, kako je rekao, Srbi mogu samo da budu gubitnici.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније