Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

05. 04. 2019. 20:20 >> 20:19
19

OPOZICIJA KOSOVA

Da se dijalog sa Srbijom vrati na početak

Predstavnici opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Samoopredeljenja zatražili su danas da se dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa vrati na početak i da ga, poslije vanrednih parlamentarnih izbora, nastave nove legitimno izabrane institucije.

 

U dijalogu sa Srbijom treba da učestvuju legitimne institucije, a ne pseudo-ekipe, ocijenio je šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti.

"Nama je jasno da dijalog treba da vodi Vlada, a ne pregovarački timovi. Oni ne mogu doći do rješenja jer nas vraćaju unazad. Dijalog treba da vode legitimne institucije, a ne neustavne pseudo-ekipe. Ne može se pregovarati o granici i Kosovo mora imati platformu, a ne samo načela", poručio je Hoti u Prištini na okruglom stolu o ustavnosti i institucionalnoj odgovornosti u dijalogu sa Srbijom.

Šef poslaničke grupe Samoopredjeljenja Gljauk Konjufca ocijenio je da zbog nedostatka legitimiteta pregovaračkog tima Kosova, dijalog treba vratiti na polaznu tačku.

"Dijalog sa Srbijom se mora nastaviti uz politički legitimitet, a proces na Kosovu mora da se vrati na nultu tačku koja ide pod ruku sa novim izborima", rekao je Konjufca.

Predstavnici DSK i Samoopredjeljenja su ocijenili da je usvajanjem Zakona o dijalogu prekršen Ustav Kosova, pošto zakon o međunarodnim sporazumima određuje hijerarhiju institucija i nadležnosti izvršne vlasti, dok zakon o dijalogu, suprotno ustavu, te nadležnosti prenosi na pregovarački tim.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније