Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

05. 04. 2019. 11:54 >> 12:01
2

BREGU

Do pomirenja u regionu brže ekonomskim nego političkim putem

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u Beogradu da će pomirenje na Zapadnom Balkanu brže biti postignuto ekonomskim povezivanjem nego političkim putem.

"EU je nastala iz Evropske zajednice za ugalj i čelik, koju su osnovali Francuska i Njemačka poslije Drugog svjetskog rata. Mislim da je ta poruka aktuelna i na Zapadnom Balkanu, da će pomirenje kroz ekonomiju brže dati rezultat nego pomirenje kroz politiku", rekla je Bregu agenciji Beta na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Ona je kazala da na Zapadnom Balkanu postoji veliki problem odliva mozgova, da je nezaposlenost problem za mlade ljude koji misle da će imati bolju budućnost negdje drugde.

Bregu je kazala i da su mladi ljudi iz regiona prvi koji traže bolju povezanost s drugima, i da teže da obezbijede podršku za svoje ideje, startape i inovacije.

"Ako svi budu slijedili istu viziju da će svaki korak naprijed, čak i mali, poboljšati i promijeniti život građana regiona, to će biti zaista sjajna poruka", navela je generalna sekretarka RCC.

Ocijenila je da je jučerašnji, prvi dan digitalnog samita bio uspješan i ukazala na značaj potpisivanja sporazuma o besplatnom romingu na Zapadnom Balkanu.

Bregu je kazala da je potpisivanje tog sporazuma znak "fer i jednakog tretmana građana Zapadnog Balkana" i jasna poruka da se evropski put isplati.

Navela je da je to "veoma dobra poruka" za poslovne zajednice, jer će pozitivno uticati na povezivanje kompanija i podstaći trgovinu među njima, za obične građane regiona "koji će plaćati manje, a više pričati i surfovati internetom", kao i za mlade ljude koji vrijeme uglavnom provode na internetu.

"To je divna poruka i za turiste. Zapadni Balkan je divan i nevjerovatan region i kada turisti budu dolazili, neće više brinuti da li će njihovi računi za telefon biti veći od računa za ljetovanje", kazala je Bregu.

Na Drugom digitalnom samitu juče je potpisan regionalni sporazum koji predviđa niže cijene rominga na Zapadnom Balkanu od 1. jula i ukidanje plaćanja rominga u regionu od 1. jula 2021. godine.

Cilj samita koji je okupio ministre za informaciono društvo i digitalnu agendu iz regiona, predstavnike međunarodnih institucija, regionalnih organizacija, akademske zajednice, kao i predstavnike IT industrije i startapova, jeste uspostavljanje digitalne platforme za razmjenu ideja i predloga.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније