Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

04. 04. 2019. 08:10 >> 08:16
19

STOLTENBERG PRIZNAJE

"Bombardovanje SRJ - nije bilo jednostavno"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da razumije da su sjećanja na operaciju NATO-a iz 1999. i dalje bolna u Srbiji, ali je dodao da se mora imati na umu da je cilj NATO-a "bio da zaštiti živote i spiječi nasilje nad civilima".

 


"Tokom bombardovanja, sjećam se, razgovarao sam sa svojim prijateljima koji su živjeli u Beogradu i Srbiji. Smatram da je važno saznati direktno od pogođenih ljudi šta oni misle. Nije bilo jednostavno", rekao je Stoltenberg u intervjuu češkom javnom radio servisu.

Kako je dodao, svaki gubitak nevinih života jeste tragedija.

"Ja sam izjavio saučešće svima koji su izgubili svoje najbliže na obje strane tog sukoba", rekao je Stoltenberg govoreći o bombardovanju SRJ.

On je u intervjuu povodom 70. godišnjice NATO-a rekao i da se ne smije zaboraviti da je alijansa "pomogla da se okončaju dva rata na Balkanu".

"Prvo, rat u Bosni i Hercegovini, gdje smo bili svjedoci zločina i masakra u Srebrenici. I onda smo vidjeli nasilje nad civilima na Kosovu. Čak i više od godinu dana diplomatskih napora nije dovelo do njegovog prestanka. Zato smo išli tamo da pomognemo da se okonča ovo nasilje i ubijanje civila. Od tada, NATO je bio na Kosovu kako bi osigurao bezbjednost i zaštitio sve stanovnike, uključujući i Srbe", dodao je on.

Stoltenberg je podsjetio i na svoje djetinjstvo provedeno u Beogradu, ističući da ima veoma bliske odnose sa Srbijom i cijelom bivšom Jugoslavijom.

"Volim da se sjetim godina koje sam tamo proveo tokom djetinjstva. Kada smo se vratili u Norvešku, imali smo dadilju koja je bila iz Srbije i živjela je sa nama dugi niz godina. Tamo imam prijatelje, i vraćao sam se tamo mnogo puta", dodao je Stoltenberg.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније