Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ PR Centar; Objavila: M.M ]

31. 03. 2019. 13:03 >> 12:24
6

U ZAGREBU

Trans inter marš okupio preko 300 učesnika

Prvi balkanski Trans inter marš, pod sloganom "Moje tijelo - moj hram! Moj identitet – moja stvar!", okupio je u Zagrebu preko 300 transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, saveznika i saveznica iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Rumunije.

Marš koji je održan juče u Zagrebu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana vidljivosti transrodnih osoba, organizovala je Asocijacija Spektra u saradnji sa Trans Mrežom Balkan i Trans Aid-om.

Iz Asocijacije Spektra je saopšteno da se svake godine u čast vidljivosti trans osoba, u martu organizuje Transpozijum – regionalno okupljanje transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, koji putuje zemljama Balkana.

„Od ove godine, Spektra je jedan od organizatora, zajedno sa Trans Mrežom Balkan – regionalnom organizacijom koja se zalaže za ljudska prava transrodnih i interpolnih osoba, te Trans Aid-om, hrvatskom trans inter organizacijom“, saopšteno je iz Spektre.

Iz te organizacije su ukazali da su jačanje fašističkih desničarskih struktura u zemljama Balkana, kao i u većini zemalja svijeta, te regresija ili stagnacija napretka ljudskih prava transrodnih i interpolnih osoba, bili „glavni motivi okupljanja zajednice trans i inter osoba i ujedinjenja različitih zemalja, kako bi se ukazalo na zajedničke probleme patrijarhalnih društava“.

Iz Spektre su ocijenili da se nad interpolnim osobama i dalje izvode operacije „normalizacije pola“ bez njihovog pristanka koje, kako su pojasnili, imaju duboke fizičke, psihičke i socijalne posljedice.

„Većina zemalja ne pruža mogućnost promjene oznake pola bez sterilizacije i ostalih invazivnih medicinskih intervencija kao preduslova. Veliki broj trans i inter osoba napušta škole zbog nedostatka zaštite od nasilja. Većina je na rubu egzistencije zbog nemogućnosti školovanja i zapošljenja. U svim zemljama trans i inter osobe i dalje su suočene sa nasiljem i diskriminacijom – kako u svojim porodicama, tako i unutar institucija, te u cijelom društvu“, saopšteno je iz Spektre.

Balkanski Trans Inter Marš je, kako su kazali, prvo regionalno javno okupljanje transrodnih i interpolnih osoba, kojim su poslati zahtjevi za poštovanje ljudskih prava trans i inter osoba, te stvaranje uslova za njihovu jednakost u društvu.

„Na maršu je čitan i manifesto, kojim zahtijevamo prestanak izvođenja medicinskih intervencija nad interpolnim bebama bez informisanog pristanka, pravno prepoznavanje roda na temelju samoodređenja, procesuiranje zločina i govora iz mržnje, adekvatnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i socijalnu zaštitu, adekvatno izvještavanje u medijima, poštovanje radničkih prava, te zauzimanje jasnog stava država prema rastućem fašizmu“, naveli su iz Asocijacije Spektra.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније