Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: N1, Objavio: I. P. ]

29. 03. 2019. 09:43 >> 09:08
3

IŠINGER SMATRA

Svjetlosnim godinama daleko od rješenja za Kosovo

Njemački stručnjak za Balkan Volfgang Išinger izjavio je da bi bio prvi koji bi pozdravio plan koji nailazi na široku podršku u srpskom društvu i parlamentu, kao i jednako široku podršku na Kosovu, jer bi "tada postojale pretpostavke da se ne stvori bure baruta i novi problem".

 

"Trenutno smo miljama, da ne kažem svetlosnim godinama, udaljeni od takvih pretpostavki i uslova", rekao je Išinger za list Politika i napominje da je bio tvorac plana o rješenju kosovskog problema po modelu "dvije Njemačke" iz 2007. godine.

On je rekao da je najteži problem u regulisanju odnosa Beograda i Prištine "međunarodno priznanje jednog i drugog entiteta".

Prema njegovim riječima, takozvani Išingerov plan "imao je za predmet da se zaključi sporazum Beograda i Priština bez uzajamnog međunarodnog priznanja", a "samim tim, da se cijeli taj problem zaobiđe".

"Mi smo 1972. u Njemačkoj imali sličnu situaciju, postojale su dvije njemačke države koje se nijesu medjusobno priznavale, medjutim, morale su da uspostave neku saradnju i obje su htjele da imaju stolicu u Ujedinjenim nacijama", rekao je Išinger.

On je ocijenio da se nije mnogo šta promijenilo u proteklih desetak godina, i dodao da bi "bilo vrijedno razmišljati o tome da li odredjeni elementi iz takozvanog Išingerovog plana mogu da se primijene na današnju situaciju".

Na pitanje o razgraničenju, on je rekao da "svaka promjena granica, to je istorija pokazala, natjera ljude da se presele i postavlja se pitanje da li se to htjelo postići".

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније