Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

(N1)

25. 03. 2019. 20:54   >>  20:19 20

"NIJE KAO PAVLE"

Opozicija: Irinej stao uz Vučića

Savez za Srbiju uputio je otvoreno pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju u kojem ocjenjuje da je "negativan stav koji je patrijarh sinoć iznio o protestima u Srbiji "direktno miješanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti".

Reagujući na sinoćnji govor patrijarha u Nišu, u kome je rekao da "ono što danas vidimo na ulicama nije dobro" i ocijenio da to "daje snagu našim neprijateljima", Savez za Srbiju je u pismu naveo da su "mnogi građani, a posebno vjernici", koji učestvuju na protestima "povrijeđeni" reakcijom Irineja i "nerazumijevanjem naše mirne i nenasilne borbe za osnovne demokratske vrijednosti koje su dovedene u pitanje".

"Veoma smo začuđeni Vašim jučerašnjim govorom u Nišu, na obilježavanju 20. godišnjice od početka NATO bombardovanja SRJ. Nijesmo uopšte razumjeli zašto su tim tragičnim povodom tema Vašeg obraćanja bili građanski protesti koji traju već četiri mejseca širom Srbije. Vaša javna negativna ocjena o protestima je direktno miješanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti, što neko na Vašem položaju nikako ne bi trebalo da čini, jer SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste Poglavar čitave naše Crkve, koju čine vjernici različitih političkih opredjeljenja", navodi se u pismu.

U Savezu ocjenjuju da se patrijarh Pavle "nije miješao u dnevnu politiku" i da je "u složenim i kriznim istorijskim situacijama uvijek pozivao na dijalog i mirio zavađene strane u našem društvu".

Navode da su od Irineja očekivali da će "nastaviti tim putem i pozvati predstavnike vlasti da otvore dijalog sa opozicijom i organizatorima protesta, jer je to jedini način da se teške društveno-političke krize riješavaju mirnim putem".

"Vaše riječi se tumače kao davanje podrške jednoj diktatorskoj i kriminalnoj vlasti, a to je neprimjereno i sa mnogo nižeg položaja nego što je tron Svetog Save na kome se Vi nalazite. Duboko uvjereni da ćete nakon upoznavanja sa drugom stranom i svim činjenicama ispraviti ovu svoju ocjenu o stanju u kome se nalaze naše društvo i država pod ovom vlašću, stojimo Vam na raspolaganju za svaku vrstu razgovora i upoznavanja sa stavovima svih građana koji opravdano protestuju protiv aktuelne vlasti u više od 100 gradova i opština u Srbiji", stoji u pismu patrijarhu Irineju.

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније