Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, objavila B.B. ]

24. 03. 2019. 12:38   >>  12:05 5

SLOVENIJA PROTJERALA TRI OSOBE

Vraćeni u BiH zbog veza sa ISIS-om

Trojica muškaraca protjerana su iz Slovenije u Bosnu i Hercegovinu odakle su porijeklom, zbog njihovih veza s radikalnim islamizmom.

Policija ih je vratila u matičnu državu, a policija u BiH tek razmatra kakve će mjere prema njima preduzeti, objavio je sarajevski "Dnevni avaz".

Braća Selvir (37) i Nelvir Duraković (40), te Selim Ljubijankić (39) živjeli su u Sloveniji i tamo radili kao vozači, a protjerani su s obrazloženjem kako predstavljaju prijetnju za sigurnost države.

Svu trojicu sumnjiče da su održavali veze s Bilalom Bosnićem, nekadašnjim vođom radikalnih islamista iz BiH osuđenim na sedam godina zatvora zbog regrutovanja boraca za terorističku organizaciju Islamsku državu (IS). Sumnja se i da su bili u kontaktu i s nekima od njih dok su boravili u Siriji.

Protjerani muškarci su se vratili na područje Bužima u sjeverozapadnoj Bosni, gdje su ranije živjeli, a portparol Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić kazao je kako policija još čeka službenu obavještenje iz Slovenije o razlozima izgona, kako bi se odlučilo kakve korake da preduzme.

"Ako se ispostavi da su to neke kvalifikacije za određena djelovanja u vezi sa selefijskim pokretom, onda mogu biti predmet interesa državnih službi", kazao je Šiljdedić.

Slovenski MUP odluku o izgonu trojice državljana BiH objavio je prošle sedmice, uz obrazloženje kako su prijetnja sigurnosti države, ali bez navođenja preciznijih informacija.

Mediji u toj zemlji su se, pak, pozvali na neimenovane izvore iz policije i obavještajne agencije SOVA, koji tvrde kako je otkriveno da trojica muškaraca aktivno podržavaju vjerski ekstremizam i terorizam, te da podržavaju nasilje za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније