Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 08. 2013. 12:24   >>  12:30

PROTIV 32 OSOBE

Podignuta jedna od najvećih optužnica u BiH

Posebni odjeljenje Tužilaštva Bosne i Hercegovine za organizirani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam podigao je danas jednu od najvećih optužnica u poratnoj BiH protiv ukupno 32 osobe, u okviru predmeta protiv vođe kriminalne grupe Darka Eleza i drugih, javlja Anadolija.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, optuženi se terete za neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala, počinjena u proteklih 10 godina, na području BiH.



Trojica  optuženih Bojan Cvijan (1976.), Ljubiša Lalović (1976.) i Dejan Vukosavljević (1978.) u vrijeme izvršenja krivičnih djela bili su službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, odnosno MUP-a Kantona Sarajevo.

"Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH s obimnim dokaznim materijalom u 20 registratora, s oko 500 dokaza u pisanom obliku, koji su prikupljeni tokom višegodišnje istrage u ovom predmetu", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uz ostalo, ostali optuženi se terete za brutalna ubistva tokom obračuna kriminalnih klanova iz Republike Srpske.

Tako se optuženi smatraju odgovornim za ubistvo Vladimira Mačara na Palama, u januaru 2008., izvedeno putem eksplozivne naprave namontirane na ranije ukradeno vozilo. Ovom prilikom ubijen je Vladimir Mačar, a smrtno je stradao Milan Vlaškić, dok je teško ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin koji je od povreda preminuo, a više osoba je ranjeno.

Takođe, optuženi se terete i za ubistvo Borisa Govedarice, počinjeno u augustu 2007. kod tržnog centra u Lukavici. Ubistvo je izvršeno pucanjem iz automatskog oružja, odnosno iz dvije automatske puške, u žrtvu s više od 15 metaka, što je dovelo do trenutne smrti.

Optužnicom je obuhvaćeno teško ubistvo Zorana Goluba u augustu 2008. u kafiću "Sport" u Istočnom Sarajevu. Navedeni je ubijen u ugostiteljskom objektu, gdje je na njega iz dviju automatskih pušaka ispaljeno više od 40 metaka, čime je, osim ubistva, izazvana velika opasnost po živote svih prisutnih osoba.

Optuženi se terete i za dogovor, planiranje i dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrale, Elezovog kuma, počinjena tijekom 2006. na području Istočnog Sarajeva, pucanjem iz vatrenog oružja na Ždralu, koji je prilikom prvog pokušaja ubistva teško ranjen s više hitaca iz vatrenog oružja.

Terete se i za pljačku transporta novca Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 miliona eura, koja je počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu u junu 2006. godine, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen na aerodrom.

U optužnici je i pljačka transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, koja je počinjena u augustu 2005. na području Han -Pijeska, presretanjem vozila koje je prevozilo novac, kada je ukradeno oko 920 hiljada eura.

Nadalje, tretira se i pokušaj pljačke novca iz Nove banke a.d. Bijeljina, poslovnice u Istočnom Sarajevu, u novembru 2005.u iznosu od oko 2,2 miliona KM (1,12 miliona eura), kada su radnici obezbjeđenja koji su prevozili novac, nakon što je na njih pucano, upotrijebili naoružanje i u razmjeni vatre ranili pljačkaše, nakon čega su pljačkaši pobjegli u pravcu Sarajeva.

Optuženi se terete i za pljačku oko 670.000 KM (342.000 eura) iz Pošte 2 u Sarajevu, u junu 2009. godine kada je u oružanoj pljački otuđen novac pošte, te su se počinitelji udaljili kombijem, koji su nakon toga zapalili.

"Ovom optužnicom, rasvijetljeno je pet teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, kao i više pljački i razbojništava koje su više godina bile nerazjašnjene, te je angažmanom Tužilaštva BiH ostvaren pomak u otkrivanju i procesuiranju počinitelja", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prilikom izvršenja pljački i pokušaja pljački, od čega su dvije izvršene na području Istočnog Sarajeva, a dvije na području Kantona Sarajevo, pripadnici ove zločinačke organizacije često su se koristili odjećom, opremom, maskama i vozilima s oznakama policije, koja asocira na policijske uniforme i opremu.

"Optuženi u ovom predmetu se terete da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, s jasno podijeljenim zadacima i ulogama, počinili niz teških kaznenih djela radi sticanja nezakonite imovinske koristi, kao i teška ubistva koja su izazvala teške posljedice za sigurnost građana BiH", naglašeno je.

Kako se pojašnjava, krivična djela koja je počinila ova organizirana kriminalna skupina "izazvala su posljedice na područje cijele BiH i susjednih zemalja".

Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj optuženih nalazi se na izdržavanju kazne u Srbiji.

U ovom predmetu, navode u Tužilaštvu BiH, ostvarena je izuzetno dobra saradnja s tužiteljstvima i sudovima u Srbiji, kao i pravosudnim i policijskim institucijama Republike Srbije. Rad na ovom predmetu, kazali su, predstavlja odličan primjer međudržavne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala.
 

(Anadolija)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније