Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

22. 03. 2019. 12:41   >>  12:07 46

ISTRAŽIVANJE

Protiv članstva Srbije u NATO 79% građana

Članstvu Srbije u NATO protivi se 79 odsto građana ,a 64 odsto njih ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse za bombardovanje 1999. godine, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja Srbije koje je povodom 20. godišnjice NATO agresije sproveo Institut za evropske poslove.

 

Anketa je pokazala i da ulazak Srbije u NATO podržava oko 10 odsto građana, uglavnom onih sa završenom srednjom školom i fakultetom, ali i da su po mišljenju najvećeg broja građana razlozi bombardovanja Srbije vojno-politički i ekonomski interesi SAD i Zapada.

Oko 30 odsto građana prihvatilo bi izvinjenje NATO zbog bombardovanja, a medju 64 odsto onih koji ne bi prihvatili izvinjenje dominiraju žene, stanovnici Zapadne Srbije i Šumadije, dok sa porastom godina starosti raste broj ispitanika koji ne bi prihvatili izvinjenje zbog bombardovanja.

Saradnju Srbije i NATO podržava 31 odsto ispitanika, prvenstveno muškarci i ispitanici iz Vojvodine i Beograda, dok se 61 odsto građana protivi toj saradnji i to u nešto većem procentu žene i ispitanici iz centralne Srbije.

Istraživanje je pokazalo i da 46 odsto građana smatra da nije vrijeme da dođe do pomirenja sa Alijansom, 43 odsto podržava stav o pomirenju dok 11 odsto nema odgovor na to pitanje.

Većina građana, njih 63 odsto, smatra da članstvo u NATO neće donijeti nikakvu korist Srbiji dok nešto više od jedne petine ispitanika, uglavnom muškarci do 30 godina, srednjeg i visokog obrazovanja i svih regiona osim Zapadne Srbije, smatra da Srbije može imati koristi od članstva u Alijansi.

Istraživanje je sprovedeno od 8. do 14. marta na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika.

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније