Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 08. 2013. 20:44 >> 20:44

NEZADOVOLJSTVO

Hrvatski ljekari spremaju štrajk

Nakon što je postupak mirenja između hrvatske Vlade i dva zdravstvena sindikata juče završio neuspjehom, Hrvatski liječnički sindikat donio je danas odluku o pokretanju štrajka ljekara, a ministar zdravlja Hrvatske Rajko Ostojić poručio da će i u tim uslovima osigurati maksimalnu brigu za pacijente.

Datum štrajka još nije poznat jer se čeka usaglašavanje s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara, koji uz ljekare takođe idu u štrajk, o čemu će medicinske sestre odlučivati u subotu, saznaje Dnevni Avaz od predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića.

Babić ističe da su ljekari od danas spremni za štrajk, dva sindikata međusobno će koordinirati sve aktivnosti, a datum štrajka mogao bi biti poznat za vikend.


Nakon današnjeg sastanka Glavnog odbora Liječničkog sindikata Babić je izjavio da će na učešće u štrajku biti pozvani svi ljekari koji rade u bolnicama, a u Sindikatu očekuju da će ih se odazvati barem 70 posto, prenosi Dnevni avaz.    

Moguć je, kaže, i veći odaziv zbog „situacije na terenu i neprihvatljivih pritisaka na kolege koji su tokom jula i avgusta povukli saglasnosti na rad duži od 48 sati sedmično". Što su pritisci jači, to su ljekari više zainteresirani za štrajk, poručio je Babić.

 Babić je ponovio tri sindikalna zahtjeva, koja su tražili i tokom neuspjelog postupka mirenja s Vladom - prestanak pritiska na ljekare koji ne pristaju da rade više od 48 sati sedmično, definisanje roka za završetak pregovora o novom kolektivnom ugovoru, te obavještavanje Vlade koji su sporni članovi kolektivnog ugovora, koje su predložili sindikati, te pregovaranje o tim članovima.

Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, potvrdila je da će se u subotu sastati vodstvo tog sindikata koje bi trebalo da odluči o štrajku sestara i tehničara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније