Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 08. 2013. 18:55 >> 18:55

PONOVO OSMOG SEPTEMBRA

Dijalog Dačić – Tači završen bez dogovora

Petnaesta runda dijaloga Beograda i Prištine završena je danas oko 17 sati u Briselu bez konkretnog dogovora o telekomunikacijama i energentici, a nije poznato ni kako će izgledati glasački listići za novembarske lokalne izbore na Kosovu.

- Petnaesta runda političkog dijaloga završena je danas bez konkretnog dogovora o najvažnijim pitanjima - rekao je novinarima kosovski premijer Hašim Tači, nakon sedmočasovnih razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem u Briselu.

 

 

- Razgovori su bili veoma konstruktivni i postignut je napredak, ali još ima mnogo tehničkih detalja koje treba usaglasiti - rekao je Tači novinarima izlazeći iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove u kojoj se nalazi kabinet šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Kosovski premijer je objasnio da je napredak postignut u pitanjima energetike, telekomunikacija i pravosuđa, dok je sporno ostalo pitanje u vezi sa glasačkim listićima za lokalne izbore ostalo otvoreno.

- To je stvar o kojoj može da odlučuje isključivo Centralna izborna komisija - naveo je Tači potvrdivši time stav koji je više puta iznio i prije ove runde dijaloga.

Srpski premijer Dačić potvrdio je da nijesu postignuti konkretni dogovori u oblasti telekomunikacija i energetike, ali je rekao da je ostvaren dobar naredak.
Dačić je naglasio da su potrebne naknadne konsultacije jer je za niz tehničkih detalja nužno mišljenje stručnjaka.

Današnja runda dijaloga počela je jutros direktnim razgovorima Dačića i Tačija u prisustvu bliskog saradnika Eštonove Fernanda Đentilinija, a nastavila se odvojnim susretima Ešton sa članovima oba tima.

Dačić je prije početka dijaloga izjavio da će Srbi bojkotovati izbore ako na listićima budu oznake kosovske države, dok Tači tvrdi da je to stvar o kojoj odlučuje Centralna izborna komisija u Prištini.

Upitana za stav EU o ovom pitanju, Kocijančič je ranije danas rekla novinarima da je "najvažnije da izbori budu dobro organizovani".

Nova runda 8. septembra

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je danas da su premijeri Dačić i Tači u Briselu ponovili svoju posvećenost uspješnom održavanju lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra, uz najšire moguće učešće.

Ešton je rekla, kako je na Tviteru objavila njena portparolka Maja Kocijančič, da je sa Dačićem i Tačićem razgovarala o implementaciji aprilskog sporazuma i lokalnim izborima. Ona je nastavak dijaloga najavila za 8. septembar.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније