Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I. P. ]

17. 03. 2019. 17:05   >>  16:43 17

BEOGRAD

Vučić izašao iz Predsjedništva

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izašao iz zgrade Predsjedništva, pošto su se razišli građani koji su se okupili uoči njegovog obraćanja javnosti, javlja B92. Ispred zgrade Predsjedništva Srbije atmosfera je mirnija, nakon štos u okupljeni taj dio grada napustili nešto poslije 15.00, a dio njih otišao je ispred policijske stanice u Ulici 29. novembar, gdje se nalaze uhapšeni koji su sinoć ušli u zgradu Radio televizije Srbije. Prethodno su demonstranti probili ogradu koju je policija postavila i došli do vrata zgrada Predjsedništva gdje se nalazio još jedan kordon policije.

Nekoliko desetina građana koji su ostali ispred zgrade Predsjedništva Srbije dovikivali su Vučiću dok je izlazio iz zgrade da je lopov i lažov, objavili su mediji.

U trenutku kada je ulazio u automobil koji je bio parkiran ispred ulaza, zastao je i okupljenim gradđanima poručio: "Živjela Srbija, ali ne lopovska".

Na snimku se može čuti kako mu građani uzvikuju "lažeš", "lažovčino", "ne možeš sam da vladaš", "ua". Vučić im je rekao da im želi sve najbolje.

Vučić je prethodno objavio preko Instagrama da da se neće pomjerati iz Predsjedništva "koje neki pokušavaju da okupiraju".

"Ovdje sam i neću se pomjerati nikada ni sa jednog mjesta koje oni pokušavaju da okupiraju. Molim sve Beograđane da ne dolaze da se ne sukobljavaju", naveo je Vučić i dodao da je primoran da se obrati na taj način.

Vučić je u video-izjavi, postavljenoj na njegovom nalogu na Instragamu oko 15.20 sati, rekao da neće napuštati Predsjedništvo i "popustiti pred fašističkim liderom Boškom Obradovićem i tajkunima Đilasom i Jeremićem" i da nikada neće odustati od borbe za pristojnu i modernu Srbiju.

"Nikada neću pobjeći, skloniti se, jer je ono za šta se borim, principi za koje se zalažem vredniji od života. Nikada neću odustati od borbe za pristojnu i modernu Srbiju, neću popustiti pred fašističkim liderom i tajkunima, lopovima koji su unakazili zemlju", rekao je on.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je okupljenima ispred predsjedništva da je počelo hapšenje i da je mladiću od 18 godina određen pritvor od 30 dana i da ga šalje u zatvor.

On je zato pozvao okupljene da podju do policijske stanice i odbrane uhapšene.

Na profilu "Budućnost Srbije" objavljena je i fotografija na kojoj Vučić igra šah sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanović.

"U predsjedništvu kratak odmor pred poslijepodnevne aktivnosti. Srbija hrabrosti i poštenja uvijek pobjeđuje", piše u opisu fotografije.

 U Beogradu je, ispred zgrade Predsjedništva Srbije, došlo do koškanja i naguravanja građana i policije, javio je N1. Naime, na poziv Saveza za Srbiju (SzS) građani su se okupili ispred Predsjedništva, gdje se novinarima ranije obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Ponovljeni su zahtjevi za smjenama državnog rukovodstva. 

Ponovljeni zahtjevi za smjenu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsjednice parlamenta Maje Gojković, direktora RTS Dragana Bujoševića, kao i za fer i slobodne izbore, pod uslovom da se šest do devet mjeseci prije tih izbora oslobode mediji.

Ranije je policija pod punom opremom za razbijanje demonstracija stala ispred građana koji su probili ogradu kod Predsjedništva.

Okupljeni su uzvikivali "Uhapsite Vučića", "Gotov je" i "Vučiću, lopove".

Novinar Srđan Škoro poručio je okupljenima da je svanula crna nedjelja za Aleksandra Vučića.

"On od danas nije više predsjednik Srbije, nadam se da je ove policajce doveo da nas štite od njega", rekao je Škoro, poručujući da neće dozvoliti da on, njegov brat i Vulin upravljaju njihovih životima.

Građani su uspjeli da probiju policijski kordon u Ulici kneza Miloša i da kamion sa razglasom dovezu ispred predsjedništva Srbije.

Vučić je na ranije održanoj pres konferenciji poručio da država neće dozvoliti nasilje i da će svi koji su kršili zakon morati da odgovaraju.

Jedan od lidera Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da se demonstranti neće razići sve dok im se ne obrati Vučić.

"Očekujemo da predsjednik dođe da razgovara sa građanima", rekao je Jeremić.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je da do daljnjeg ostaju ispred i da je Vučić na konferenciji za novinare ponovo iznio "iste poruke mržnje i agresije".

Pozvali su građane da ostanu mirni i da ne nasijedaju na prvovokacije.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je za N1 da su pripadnici žandarmerije "primijenili silu prema Bošku Obradoviću".

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas pozvao je građane na mir. Tu su i drugi lideri Saveza za Srbiju.

Demonstrantni su se na početku okupljanja nalazili iza metalne ograde, a došli su noseći pištaljke, zastavice Srbije i transparente. Njima se obratio Obradović, koji je ponovio zahtjev za ostavkama.

"Došli smo da čujemo sta se sinoć desilo. Očekujemo ostavku Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsjednice Skupštine Maje Gojković i direktora RTS Dragana Bujoševića i ne odustajemo od svojih zahtjeva", rekao je on.

Vučić: Ne plašim se

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su sada probijene sve ograde i da masa samo gleda kuda će da upadne u zgradu, ali da niko ne treba da se plaši i da će državni organi reagovati.

"Nijesu fašista Obradović, ni tajkun Đilas naorčito hrabri da idu dalje, osim na uplašene dame u desku RTS-a", rekao je Vučić i dodao: "Srbija neće dozvoliti da nasiljem ugrožavate bilo koga".

Vučić je rekao da ih se uopšte ne plaši.

"Nije meta ni RTS, nego onaj ko se ne plaši u lice sve da im kaže. Meta sam ja što provodim nacionalnu konsolidaju Srbije i što je Srbija svaki dan nauporedivo jača", naveo je.

Rekao je i da sigurno niko nikada u ovakvim okolnostima nije održao konferenciju u Srbiju.

"Htio sam da pokažem da u Srbiji ne smije da postoji strah", rekao je Vučić i naglasio da su pred zakonom svi jednaki i da će se zakon sprovoditi.

On je čestito policijacima što su na najmirniji način iznijeli i sklonili demonstrante iz zgrade RTS.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније