Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

15. 03. 2019. 21:04 >> 20:29

U MAKEDONIJI

Bivšem ministru policije 18 godina robije

Bivši ministar makedonske policije Mitko Čavkov osuđen je na 18 godina zatvora i to je najviša kazna u sudskom procesu za nasilje u parlamentu u aprilu 2017.

Zajedno sa Čavkovom koji je tada, kao direktor policije, bio zadužen za sigurnost parlamenta i poslanika, krivični sud u Skoplju je na sedam do 15 godina osudio još 15 optuženih za učešće u nasilnom upadu i nasilju u parlamentu, među kojima su tadašnji pripadnici policije i državne bezbjednosti, kao i članovi takozvanih patriotskih udruženja.

Sudija Dobrila Kacarka je za 16 optuženih, kojima je suđeno za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti pri napadu na parlament, izrekla ukupno 211 godina zatvora, dok je 17. optuženi, operski pjevač i jedan od vođa protesta Igor Durlovski, oslobođen.

Prema njenim riječima, Čavkov i drugi optuženi pripadnici policije nijesu preuzeli ništa da spriječe ulazak mase naroda u makedonski parlament i da zaštite poslanike tadašnje opozicije.

"Nesporno je da su događaji od 27. aprila, koji su prenošeni uživo, raskrvaljene glave poslanika i ponašenje gomile izazvali strah i nesigurnost među građanima i sa pravom je taj dan nazvan krvavi četvrtak", rekla je Kacarska.

Sudski proces za događaje od 27. aprila, kada su pristalice VMRO DPMNE upale u parlament da spriječe suparničke partije koje su formirale parlametarnu većinu da izaberu predsjednika Sobranja, počeo u avgustu prošle godine i jedan je od najvećih u novijoj makedonskoj istoriji.

Na početku procesa, Tužilaštvo za organizovani kriminal je za ugoržavanje ustavnog poretka optužlo 33 osobe koje su učestovale u upadu i nasilju u parlamentu.

Broj optuženih je smanjen za 15, među kojima su i poslanici VMRO DPMNE koji su otvorili vrata parlamenta, kada je, krajem prošle godine, donijet zakon o amnestiji za učešće u događajima 27. aprila, u okviru takozvanog procesa pomirenja koji je inicirao makedonski premijer Zoran Zaev.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније