Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

15. 03. 2019. 08:30 >> 12:43

EPIDEMIJA U SARAJEVU

Sedmomjesečna beba umrla od posljedica morbila

Od posljedica morbila juče je zabilježen prvi smrtni slučaj na području Kantona Sarajevo, a u pitanju je sedmomjesečna beba koja je u ranim jutarnjim satima preminula na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu.

Prema riječima direktora JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS Adema Zalihića, djevojčica nije bila vakcinisana i on apeluje na sve roditelje da se odupru antivakcionom lobiju i da na vrijeme vakcinišu svoju djecu.

Broj oboljelih od morbila u KS povećan je na 113, pa se roditelji pozivaju da vakcinišu djecu.

Kako podsjeća portal Klix.ba, ranije je Javna ustanova Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obavijestila Ministarstvo zdravstva da je na području Kantona Sarajevo povećan broj oboljelih od morbila.

U periodu od 4. do 10. marta prijavljena su 32 slučaja novooboljelih, čime je ukupan zbir od početka godine 65 prijavljenih slučajeva.

Kako saznaje ovaj portal dvije bebe su u izuzetno teškom stanju opasnom po život.

Najvjerovatnije su oboljele, jer majke nijesu bile vakcinisane. Jedno dijete od nekoliko mjeseci je na aparatima zbog komplikacija na plućima, a još jedno u veoma teškoj situaciji.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS potvrdili su kako je situacija ozbiljna, kako zbog epidemije morbila, tako i zbog činjenice da je veliki broj nevakcinisanih osoba koje su u potencijalnom riziku od obolijevanja.

Situacija u vezi s morbilama ozbiljna je i u ostalim kantonima te Republici Srpskoj gdje je u proteklih pet mjeseci prijavljeno 80 oboljelih od ove zarazne bolesti.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), epidemije morbila su zabilježene u nekoliko evropskih zemalja, predstavljajući rizik za širenje i održavanje prijenosa u područjima s osjetljivom populacijom.

Uobičajene komplikacije zbog morbila uključuju infekciju uva i proliv. Neke osobe mogu imati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća i upala mozga. Kao dugoročna komplikacija može se javiti subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE), vrlo rijetka, ali smrtonosna bolest centralnog nervnog sistema, koja se razvija od sedam do deset godina nakon što je osoba bolovala morbile.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније