Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug, objavila B.B. ]

14. 03. 2019. 08:28   >>  08:06 4

IZVJEŠTAJ SAD O LJUDSKIM PRAVIMA

Kontinuirani napadi na Srbe na Kosovu

U godišnjem izvještaju o ljudskim pravima koji je objavljen na sajtu Stejt departmentu, dio je posvećen i Kosovu, gdje se navodi da su problemi napadi na etničke manjine, uključujući i one od strane snaga bezbjednosti, zatim endemska korupcija u redovima vlade, kao i prijetnje i napadi na novinare.

Izvještaj je predstavio američki državni sekretar Majk Pompeo, a u njemu se navodi da incidenti i napadi protiv Srba na Kosovu kontinuirano traju i podseća se da su nepoznati napadači 16. januara prošle godine ubili istaknutog političara Olivera Ivanovića, kao i da kosovska policija do sada nije identifikovala nijednog osumnjičenog za taj zločin.

Navodi se takođe da je u prvih sedam mjeseci 2018. registrovano više od 100 incidenata koji uključuju krađe, oštećivanje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade.

U izvještaju se dodaje da je kosovska policija započela istrage koje su u nekim slučajevima dovele do hapšenja počinilaca.

Navodi se i da je proces povratka raseljenih Srba otežan zbog bezbjednosnih incidenata, kao i nespremnosti lokalnih zajednica da prihvate povratnike.

Uprkos zvaničnim pozivima na povratak raseljenih lica, kosovska vlada nije preduzela korake da eliminiše prepreke njihovom povratku, kao što je, između ostalog, povratak imovine.

Kada je riječ o zloupotrebama i korupciji u vladi i snagama bezbjednosti, u izvještaju se navodi da je kosovska vlada u nekim slučajevima preduzela korake da krivično goni i kazni predstavnike vlasti koji su u to umiješani, ali mnogi smatraju da su oni često ostali nekažnjeni.

Izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu radi se svake godine od 1977. a obuhvata oko 200 država i teritorija. Rezultat je saradnje stotina američkih misija širom svijeta i zvaničnika Departmenta.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније