Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

09. 03. 2019. 16:42   >>  16:10 13

HEJL U PRIŠTINI

Cilj su uzajamna održiva priznanja Kosova i Srbije

Američki državni podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl izjavio je danas u Prištini da je stav SAD-a da uzajamna održiva priznanja Kosova i Srbije treba da budu ključni dio sveobuhvatnog, obostrano korisnog sporazuma Beograda i Prištine koji mora da doprinese regionalnoj stabilnosti.

"Mislimo da se Kosovo nalazi ispred ključnog koraka, i da je ono na putu ka pravednijoj i prosperitetnijoj budućnosti. Sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum Srbije i Kosova način je da se dostigne ta budućnost, gdje ključnu ulogu igra posvećenost uzajamnom priznanju", rekao je Hejl poslije sastanka sa premijerom Kosova Ramušem Haradinajem, predsjednikom Hašimom Tačijem i predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, prenosi Kossev.

Hejl je na sastanku sa urednicima Kosseva, Kohe Ditore i Gazete Ekspres rekao da je u Beograd i Prištinu došao da procijeni "najbolji način na koji SAD mogu da imaju konstruktivnu ulogu" u odnosima dvije strane.

On je naveo da SAD nemaju stav o ishodu dijaloga Beograda i Prištine i dodao da će njega odrediti "narod dvije zemlje" preko svojih lidera i "drugih demokratskih sredstava", te da "to nije na SAD".

"Želim da naglasim da su Kosovo i Srbija ti koji moraju da donesu odluke koje su potrebne na tom putu i da identifikuju teme koje će se razmatrati za pregovaračkim stolom. Ali, mi vjerujemo da kreativnost, fleksibilnost i priznanja moraju da se ostvare, i da održivi sporazum mora da doprinese regionalnoj stabilnosti", kazao je Hejl.

On je naveo da Vašington ipak da želi da podstakne postojeći napor da se dođe do dijaloga i procesa koji će dovesti do suštinskog elementa, a to je, kako je ponovio, "održivo priznanje".

"Podržavamo sve što je obostrano dogovoreno i korisno za obje strane u smislu konačnog ishoda", dodao je Hejl.

On, međutim, nije bio decidan kada je u pitanju podrška SAD-a sporazumu koji bi podrazumijevao ono što se u javnosti mjesecima na obje strane predstavlja kao razgraničenje i razmjena teritorija.

"Ne želim da komentarišem priče, jasno je da je na stranama (Kosovu i Srbiji) da postignu dogovor o tome šta će biti potrebno kako bi se normalizovali odnosi i postigao dogovor, što bi dovelo do normalizacije i priznanja koje je obostrano korisno i dogovoreno, i takav dogovor će SAD podržati", rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

Hejl je kazao da nema nikakvih informacija "da rukovodstva razmišljaju o upotrebi nasilja za postizanje političkih ciljeva" i dodao da na sastancima juče i danas u Beogradu i Prištini nije čuo ništa što bi moglo da izgleda kao prijetnja ili da sugeriše da su politički lideri spremni da koriste nasilje za ostvarivanje političkih ciljeva, i da bi SAD to protumačile kao neprihvatljivo.

"Tokom moje posjete i sastanaka niko nije upotrebljavao takve riječi. Sve što sam čuo odnosilo se na pronalaženje puta ka miru i stabilnosti. To je ono što sam ja čuo, dok bi sve ostalo bilo uznemirujuće. Tako da mi je drago što sam čuo to. Mislim da je sada važno da strane razmišljaju o tome kako da pronađu način dolaska do tog cilja. Na tom putu postoji mnogo prepreka i mislim da su obje strane dokazale da su dovoljno jake, a sada je vrijeme da pokažu da su dovoljno pametne kako bi se nastavilo sa pregovorima", naveo je Hejl.

On je rekao i da je Vašingtonu stalo do svih ljudi u regionu, da je tako već godinama i da su svi ciljevi i napori SAD stvoreni radi postizanja mira i stabilnosti i izbjegavanja mogućnosti nastajanja novih tragedija i ponovnog povratka u prošlost u kojoj su svi patili.

"Mi ta sjećanja nosimo sa sobom, a još bitnije i vi. Očekujemo od rukovodstva u okolnim zemljama, ali i na samom Kosovu da urade sve što je u njihovoj moći kako bi izbjegli mogućnost povratka u takvo stanje. Mi ne mislimo da postoji realan strah da će do toga doći. Mi vjerujemo da rukovodstvo želi da nađe puteve koji vode ka uspostavljanju još jačeg mira i stabilnosti. I zbog toga smo optimistični", dodao je Hejl.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније