Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ B92/Prva ]

01. 03. 2019. 12:25   >>  11:53 25

GRAĐANI PREKO 30

Srbija: I ko nije služio vojsku mora na obuku

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je da će građani te zemlje stariji od 30 godina, koji nijesu služili vojsku ili su je služili civilno, morati da prođu vojnu obuku za rezerviste.

Pukovnik Vojske Srbije Miša Krgović iz Uprave za obaveze odbrane u Ministartsva odbranu rekao je za TV Prva da se vojna obuka najprije odnosi na muškarce starije od 30 godina koji nijesu prošli, do sada, nikakav vid obuke.

“Zakon navodi kategorije građana koje podliježu obučavanju za potrebe odbrane zemlje. Između ostalih u toj kategoriji su i lica starija od 30 godina, građani muškog pola Republike Srbije, koji nijesu odslužili vojni rok, a prevedeni su u rezervni sastav. Oni koji nijesu prošli nikakav vid obuke, kao takve, potrebno je obučiti da bi mogli da služe u rezervnom sastavu”, rekao je on.

Krgović je dodao i da će ona lica koja su služila civilno vojni rok, takođe, morati da prođu taj vid obuke.

“Lica koja su služila civilnu službu imaju svoje mjesto i ulogu u sistemu civilne zaštite i upravo Zakon na smanjenju rizika od katastrofa i djelovanje u vanrednim situacijama koji je donijet iz nadležnosti MUP-a u decembru prošle godine predviđa organizaciju civilne zaštite u specijalizovanim jedinicama civilne zaštite, jedinicama civilne zaštite opšte namjene koje će biti formirane pri lokalnim samoupravama, tako da će svaki građanin imati svoje mjesto u sistemu odbrane“, istakao je on.

Vojna obuka započeta je prošle godine u oktobru kada je upućena prva grupa na prvu fazu obučavanja, tj. na osnovnu obuku koja je trajala 15 radnih dana. Oni će ove godine proći i drugu fazu, tzv. specijalističku obuku koja će, takođe, trajati 15 radnih dana. Nakon toga, kao obučena lica koja su prošla obuku dobiće specijalnost i moći će da se rasporede u rezervni sastav jedinica Vojske Srbije.

 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније