Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

27. 02. 2019. 15:44   >>  15:11 1

NOBEL ZA MIR

Gutereš podržao kandidaturu Ciprasa i Zaeva

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš podržao je kandidaturu premijera Grčke i Sjeverne Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva za Nobelovu nagradu za mir.

Cipras i Zaev su predloženi za tu nagradu zbog sklapanja Prespanskog sporazuma kojim je okončan dugogodišnji spor dvije zemlje oko imena Makedonije.

Vlada u Skoplju je juče saopštila da je Gutereš podržao njihovu kandidaturu na sastanku sa zamjenikom šefa sjevernomakedonske diplomatije Andrejom Zernovskim u Ženevi, prenosi grčka agencija ANA.

Gutereš je, kako se navodi, rekao da Prespanski sporazum ima ogroman značaj u regionu i Evropi i da predstavlja veliki uspjeh i za UN, EU i NATO.

Zernovski u Ženevi prisustvuje 40. zasijedanju Savjeta UN za ljudska prava.

Makedonija se Prespanskim sporazumom obavezala da promijeni ime u Sjeverna Makedonija, a Grčka da prestane da blokira njeno pristupanje NATO i EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније