Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: R.P. ]

22. 02. 2019. 12:31   >>  11:59 11

PORUKA OPOZICIJI

Rama poziva na razgovor, izbore odbio

Albanski premijer Edi Rama priznao je da bi odluka opozicije da vrati mandate mogla da ugrozi put ka EU. On je lidere opozicije pozvao na razgovor, ali je odbio izbore.

Rama je ocijenio da vraćanje mandata poslanika opozicije nanosi štetu političkom životu u zemlji, i predstavlja destruktivan izbor i katastrofu za Albaniju koju su joj nanijela "sopstvena djeca", prenosi A1on.mk.

Ocjenjujući da je opoziciono napuštanje parlamenta "loša vijest za albansku demokratiju", Rama je prvi put priznao da to može da dovede do neuspjeha u otvaranju pregovora sa Evropskom unijom u junu ove godine.

"To može biti fatalno za otvaranje pregovora ove godine, kao i video zapisi nasilnih protesta iz prošle subote koje cirkulišu po svijetu. Nisam spokojan što je albanska opozicija danas postala prava briga za naše partnere SAD i EU“, istakao je Rama.

On je optužio opoziciju da je postupila ovako zbog partijskih interesa, kako bi izazivala raspisivanje prijevremenih izbora.

"Moramo da pokušamo da gledamo jasnije. Opozicija je preuzela korak koji je nepoznat u zapadnim demokratijama. Ja polazim od sebe, izabran sam za premijera Albanije po drugi put na izborima koji su sprovedeni od strane zajedničke vlade sa opozicijom, dajući opoziciji sve ministarske resore koje je tražila", naglasio je Rama.

I pored toga što se albanska opozicija vratila poslaničke mandate, premijer Rama smatra da je jedini način da se s njom sarađuje taj, da se sjedne za sto i razgovara, a ne da se razmišlja o prijevremenim izborima i prelaznoj vladi.

"Izbori će biti u junu 2021. godine. Ruka za dijalog opoziciji je pružena. Njihov parlamentarni život je završen za ovu parlamentarnu vlast, ali njihov politički život se nastavlja. Mi ćemo ponizno služiti ljudima. Oni koji su pobjegli stvoriće veće nerazumjevanje i podjele, ali mi koji smo tu učinićemo nemoguće kako bismo se ujedinili što je više moguće", zaključio je Rama.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније