Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug, objavila B.B. ]

21. 02. 2019. 13:31   >>  12:59 1

TUŽILAŠTVO PODIGLO OPTUŽNICU

Veljanovski uhapšen zbog nereda u Sobranju 2017.

Bivši predsjednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski uhapšen je zbog izazivanja nereda i upada u Sobranju 27. aprila 2017. godine, javila je sinoć TV Telma.

Pored Veljanovskog, uhapšeni su i bivši ministar rada i socijalne politike Spiro Ristovski i bivši ministar transporta Mile Janakijevski.

Izvori TV Telma navode da se u vezi s ovim slučajem traga i za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim, koji je u Budimpešti, i za bivšim pripadnikom obavještajne službe Nikolom Boškovskim, koji je u Atini.

U saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Skoplju navodi se da su ta lica osumnjičena za pripremanje i realizovanje plana o oneomogućavanju mirne primopredaje vlasti početkom 2017. godine.

U saopštenju se navodi da su s tim ciljem organizovali i materijalno podržali masovne proteste ispred Državne izborne komisije, a potom i proteste pokreta "Za zajedničku Makedoniju", koji su eskalirali nasilnim ulaskom u Sobranje Republike Makedonije 27. aprila 2017. godine.

Osumnjičeni su, navodi se, kao organizatori koristili kompletnu partijsku strukturu i materijalna sredstva za ostvarivanje cilja, a omogućili su i da se smanji broj policajaca koji su obezbjeđivali proteste.

Oni su, inače, optuženi da su počinili krivično djelo – terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti koje je predviđeno i kažnjivo po članu 313. Krivičnog zakonika Makedonije.

S namjerom da ugroze ustavni poredak i bezbjednost organizovali su slobodni ulazak naroda u zakonodavni dom, uključujući patriotska udruženja i osobe angažovane za izvršenje nasilja.

Nadležni javni tužilac dostavio je predlog za određivanje pritvora osumnjičenima.

Makedonska tužiteljka za organizovani kriminal Vilma Ruskovska izjavila je da je bivši premijer i dugogodišnji lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski iskoristio partiju za organizaciju nasilja u makedonskom parlamentu u aprilu 2017.

"Nikola Gruevski je kao predsjednik VMRO DPMNE u televizijskom intervjuu pozvao građane na proteste i stavio cijelu partiju i njena sredstva u funkciju da bi ostvario cilj. Ta organizacija je podrazumijavala i angažovanje ljudi iz opštinskih organizacija VMRO DPMNE, a koordinatori su bili Spirovski i Jankieski", rekla je šefica tužilaštva za organizovani kriminal.

Državno tužilaštvo je najavilo da će Mađarskoj uputiti zahtjev za izručenje Gruevskog koji je u toj zemlji dobio politički azil, a očekuje da će i drugi bjegunac, Boškovski, biti izručen iz Grčke kad se završi postupak po novom sjevernomakedonskom zahtjevu.

Istovremeno, Krivični sud u Skoplju zatražio je od parlamenta Sjeverne Makedonije da oduzme imunitet poslaniku Trajku Veljanovskom, kako bi mogao da razmatra zahtjev za određivanje pritivora, dok je kasno sinoć već odredio pritvor od 30 dana Spiri Ristovskom i Miletu Janakieskom.

Bivši predsjednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski, nakon ispitivanja je napustio sud, te se pozvao na poslanički imunitet.

"Svako ko je poslanik ima imunitet. Ali, molim vas, 10 godina sam bio predsjednik Sobranja i ja da budem organizator? Sramota", kratko je prokomentarisao Veljanovski nakon izlaska iz suda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније