Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: R.P. ]

20. 02. 2019. 12:31 >> 11:59
1

JEDNOGLASNO

Bugarska podržala učlanjenje S. Makedonije u NATO

Bugarski parlament je ratifikovao Protokol o učlanjenju Republike Sjeverne Makedonije u NATO. Za ratifikaciju Pristupnog protokola glasalo je 140 poslanika dok protiv i uzdržanih nije bilo.

Sjednici nijesu prisustvovali poslanici iz redova Bugarske socijalističke partije. Oni bojkutuju rad parlamenta kao protest zbog izmjena u izbornom zakonu u Bugarskoj.

Na plenarnoj sjednici bugarskog parlamenta, na kojoj je prisustvovao i predsjednik makedonskog Sobranja Talat Dzaferi, obratila se ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva, koja je istakla da je pristupanje Sjeverne Makedonije u NATO-u istorijski čin za Alijansu.

"Bugarska stalno podržava ulaz Sjeverne Makedonije u NATO. Bugarska je prihvatila angažman da radi na procesu evroatlantske integracije države, kao i na unutrašnjim reformama i stabilizaciji regiona“, rekla je Zaharieva.

Ona je dodala da je politika proširenja NATO-a jedan od najuspješnijih instrumenata za prosperitet.

„Učlanjenje u NATO označava novu etapu u odnosima dvije zemlje. Od prvorazrednog značaja je da se nastavi rad na poboljšanju infrastrukture, izgradnji puteva i magistrala. To je prilika i za nove investitore koji će pomoći u razvoju naših ekonomija“, rekla je šefica bugarske diplomatije.

Protokol o učlanjenju Sjeverne Makedonije u NATO prva je ratifikovala Grčka, a do sada pored Bugarske, to su učinili Albanija i Slovenija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније