Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I. P. ]

20. 02. 2019. 07:34 >> 07:03
1

DODIK S AMBASADOROM SAD

U BiH ne postoji konsenzus o NATO-u

U Bosni i Hercegovini (BiH) ne postoji konsenzus o članstvu u NATO savezu, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je to izjavio prilikom prijema novog ambasadora SAD u toj državi, Erika Džordža Nelsona.

"Što se tiče NATO-a mi smo opredijeljeni za saradnju sa NATO i imamo određene aranžmane kroz Partnerstvo za mir i pojedinačni program saradnje. Naši vojnici učestvuju u različitim misijama u okviru NATO-a, no želim vam reći da u BiH nema konsenzusa o pristupanju NATO-u. To je pitanje koje je na dnevnom redu, za razliku od Evropske unije, gdje postoji konsenzus. Imaćemo vremena da pojasnimo sva pitanja", rekao je Dodik, a prenosi RTRS. 

On je istakao da cijeni ulogu i položaj SAD u vrijeme zaustavljanja rata i nakon rata u stabilizaciji mira u BiH, obrativši se Nelsonu: "Došli ste u zemlju koju karakteriše složeno, sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda uz sva prava, koji žive ovdje". 

On je podsjetio da se u BiH od 1995. godine održava mir i da je to velika tekovina ovih naroda, te napomenuo da i dalje ima otvorenih pitanja u pogledu izgradnje mogućeg konsenzusa za suživot u BiH. 

"Naš osnov je Ustav BiH koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u čijem kreiranju je pomogla vaša država", rekao je Dodik obraćajući se Nelsonu. 

On je iskoristio priliku da prokomentariše prisustvo Visokog predstavnika. 

"Ovdje se Visoki predstavnik predugo zadržao i nadam se da ćemo to što prije korigovati tako da prestane njegova funkcija. Želimo vašu pomoć. Mi smo opredijeljeni ka evropskim integracijama. Danas je vlada Republike Srpske usvojila sve odluke u vezi s odgovorima na Upitnik EU. Očekujemo da će i ostali nivoi vlasti to uraditi, čime se stvaraju uslovi da to predamo u Brisel", rekao je Dodik.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније