Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

15. 02. 2019. 09:50   >>  09:34 21

VUČIĆ PORUČIO

I pred izazovima rukovodimo se slobodom i mirom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su država i društvo pred velikim izazovom, ali da su centralne vrijednosti kojima se vlast rukovodi sloboda, mir, ravnopravnost, a više od svega ljubav prema Srbiji.

"Danas nam je više nego ikada potrebna Karađordjeva hrabrosti i odlučnost, ali možda i više od toga Miloševa pamet i mudrost, hrabrost da ne podlegnemo brojnim pritiscima spolja i odbranimo pravo na opstanak našeg naroda, ali i mudrost da donesemo važne odluke za budućnost Srbije. Zato je potrebno da baštinimo ono najbolje kako od vožda Karađorđa tako od velikog knjaza Miloša Obrenovića", rekao je Vučić na svečanosti povodom Dana državnosti na kojoj su pojedincima i institucijama uručena odlikovanja.

On je kazao da su odlikovani svojim radom i požrtvovanošću neizmjerno doprinijeli da Srbija postane bolja i uspješnija i modernija i posebno zahvalio inostranim laureatima, među kojima je i premijer Bugarske Bojko Borisov, što su širili ugled Srbije daleko van njenih granica.

"Odlikovanja koja primate su nagrade i zahvalnost za vaša djela, ali i velika obaveza za koju ćete vjerujem imati snage da je nosite u budućnosti", rekao je Vučić.

On je kazao da su na današnji dan prije 215 godina ustanici krenuli za slobodu predvođeni Karađordjem i da je to bio početak dugog i napornog puta koji je imao za cilj slobodu, mir i ravnopravnost i izgradnju moderne uspješne srpske države.

"U proteklih 215 godina stvorili smo tu državu, a bili smo ne malo puta saplitani, kočeni, unazađeni, a pokušavali su i da nas unište, nekada su to činili naši neprijatelji, a nekada smo to i sami činili", kazao je predsjednik Srbije.

Dan državnosti 15. februar, ustanovljen je u znak sjećanja na Sretenje 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na proglašenje prvog srpskog Ustava 1835. godine, kojim je označen početak savremene srpske države.

Za državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније