Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS, objavila B.B. ]

14. 02. 2019. 15:46 >> 15:14
2

HARADINAJ NE ODUSTAJE

Vlada neće raspravljati o ukidanju taksi

Ni poslije pisma američkih zvaničnika i pritiska da kosovke institucije povuku odluku o uvođenju taksi, Ramuš Haradinaj ne odustaje. On je sinoć ponovio da takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH neće biti suspendovane i upozorio šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da će "ostati bez dijaloga" ukoliko ga bude povezivala sa taksama.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj demantovao je koalicione partnere da je spreman da suspenziju takse stavi na dnevni red vlade, ako to neko od ministara predloži.

Poručio je da nema načina da ovakav predlog dođe na sjednicu, dok on određuje dnevni red. Ističe i da nema potrebe za igrama i traži od koalicionih partnera, Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja, da ga poštuju dok je na ovoj funkciji.

Napominje da je odluka o taksama donijeta jednoglasno, te da se ona ne može promijeniti ako to ne želi premijer.

Međunarodni pritisci za ukidanje taksi povezani su sa nastojanjima da se nastavi dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

Haradinaj, međutim, poručuje međunarodnim predstavnicima da će, ako je to uslov – ostati bez dijaloga.

Prije dva dana je stiglo oštro upozorenje kosovskim vlastima da neprihvatanje njihovih savjeta može da ugrozi dalju američku podršku i sve ono što je Amerika stvorila na Kosovo.

Pismo koje je iz Vašingtona stiglo u Prištinu treći je po redu zahtjev SAD za ukidanje takse.

Naredni scenario mogao bi da bude kolaps vlade, budući da koalicioni partneri o ovom pitanju nijesu saglasni. Tome bi moglo da prethodi uvođenje nekih sankcija, poput izolacije albanskih političkih ličnosti, nedostatka podrške za članstvo u međunarodnim organizacijama, podrške za obuku i transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga.

Što se tiče EU, većina njenih članica može da odbije da se žiteljima Kosova omogući bezvizni režim.

Trojica visokih kosovskih zvaničnika, predsjednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsjednik parlamenta Kadri Veselji primili su oštro pismo SAD, sa zahtjevom za ukidanje takse na srpske proizvode, prenose prištinski mediji.

Pismo su potpisala trojica visokih američkih zvaničnika Bijele kuće, Stejt departmenta i ministarstva odbrane, navodi RTS.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније