Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

13. 02. 2019. 21:04   >>  20:32 5

PAHOR OČEKUJE

Tajani da se u potpunosti ogradi od svojih riječi

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je danas da očekuje da se predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani u potpunosti ogradi od svoje izjave o italijanskoj Istri i Dalmaciji.

"Riječi koje je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izrekao u nedjelju na svečanosti u Bazovici mogu se shvatiti i kao teritorijalni zahtjevi. Očekujem da se Tajani u potpunosti ogradi od svojih riječi", rekao je Pahor u Ljubljani.

Pahor je dodao da bi Tajani to trebalo da učini što je prije moguće kako bi utihhnula rasprava koja je zbog toga pokrenuta, prenijela je agencija STA.

Tajani je u nedjelju, na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi, Italijane koji su tokom i neposredno poslije Drugog svjetskog rata pobijeni i bačeni u istarske kraške jame, rekao da su oni koji poriču fojbe i egzodus Italijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije saučesnici toga što se dogodilo.

Obraćanje učesnicima ceremonije u Bazovici kod Trsta, među kojima je bio i ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini, Tajani je završio riječima: "Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija".

Dan kasnije Tajani je rekao da u njegovom govoru na skupu povodom Dana sjećanja na žrtve fojbi nije bilo nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj i Sloveniji i da mu je žao ako su njegove izjave pogrešno shvaćene.

Pahor je danas rekao da "Evropa, zasnovana na pomirenju i uzajamnom poštovanju ne može da žmuri pred takvim riječima".

On je dodao da to nije prvi put da visoki predstavnici italijanske politike ponavljaju ocjene i stavove koji su neprihvatljivi.

"Prvi put se to događa u kontekstu evopske politike, kada je ta evropska ideja kohezije i saradnje slabija kada postoje ozbiljni znaci njene krize, kada takvi stavovi postaju još više zabrinjavajući", kazao je Pahor dodajući da od Tajanija očekuje "odgovarajući i dovoljno jasan odgovor".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније