Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija/Beta [ Objavio: O.Z. ]

12. 02. 2019. 13:55 >> 13:50
13

"NOVA STRANICA U ISTORIJI"

Zastava NATO-a podignuta u Skoplju

Na svečanoj ceremoniji danas je na jarbolu ispred zgrade Vlade Makedonije podignuta zastava NATO-a.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, vojni atašei zemalja članica NATO-a, poslanici makedonskog parlamenta i svi predstavnici Vlade.

Na svečanosti koja je počela intoniranjem makedonske himne, Zoran Janković, šef NATO-ove kancelarije za vezu u Skoplju, predao je zastavu NATO-a premijeru Zoranu Zaevu, koji je predao pripadnicima makedonske vojske, a potom je zastava Alijanse podignuta na jarbol pored državne zastave Makedonije.

U obraćanju, premijer Zaev rekao je kako je ovim činom ispisana nova stranica u istoriji Makedonije, dodavši kako najveća zasluga pripada građanima koji su hrabro ušli u ovaj proces i glasali za budućnost koju zaslužuju.

"Danas ovdje podižemo zastavu NATO-a, koja zajedno sa evropskom i našom, određuje našu i budućnost naših generacija. To nije samo simbolika, to je realnost, to je nova stranica u našoj istoriji", rekao je Zaev.

Posebno je zahvalio premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu na odlučnosti i hrabrosti da riješi dugogodišnji spor dvije zemlje o imenu.

"Posebno zahvaljujem premijeru Grčke, mom prijatelju Aleksisu Ciprasu, na njegovoj viziji i hrabrosti da čvrsto odluči da pronađe rješenje za jedan, za mnoge nerješiv problem. Rješenje koje će biti primjer i podsticaj za kompromisne sporazume između susjeda na Balkanu. Ono će izbrisati loša sjećanja o Balkanu koja još uvijek postoje u glavama mnogih Evropljana. Ovo je veliki istorijski čin za afirmaciju ovog dijela Balkana, koji je bio marginalizovan kao duboka evropska provincija", rekao je Zaev.

On je takođe naglasio da je Makedonija, nakon deset godina čekanja, uspjela da se vrati "sa sporednog balkanskog kolosijeka na glavni autoput ka Evropi".

Ivanov, Mickoski i Ahmeti nijesu došli

Predsjednik Makedonije i vrhovni komandant vojske Đorđe Ivanov nije danas pristvovao ceremoniji podizanja zastave NATO ispred makedonske vlade.

U kabinetu makedonskog predsjednika su televiziji Telma rekli da Ivanov nije bio pozvan na podizanje zastave NATO, dok iz makedonske vlade tvrde da je bio zvanično i uredno pozvan.

"Predsjedniku Ivanovu je poslat poziv za ceremoniju i preko kurirske službe i elektronski. Nemamo informaciji zašto nije došao", rekli su u pres službi makedonske vlade.

Svečanosti ispred zgrade makdonske vlade u centru Skoplja nijesu prisustvovali ni lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski, ni Ali Ahmeti, lider najveće albanske partije DUI, koja je manji partner SDSM Zorana Zaeva u Vladi Makedonije. Oni nijesu došli zbog, kako su prenijeli mediji, ranije ugovorenih obaveza.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније