Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

11. 02. 2019. 15:45 >> 15:48
2

PRIPREME

Uklonjen natpis "Vlada Republike Makedonije"

Zgrada Vlade Makedonije danas je osvanula bez natpisa "Vlada Republike Makedonije" u okviru priprema za formalnu promjenu imena države.

Iz makedonske vlade objašnjavaju da je natpis s imenom države uklonjen kako bi sjutra na platou ispred zgrade bila podignuta zastava NATO u koji će zemlja ući pod imenom Sjeverna Makedonija.

"Slova iznad ulaza su skinuta u okviru priprema za upotrebu novog ustavnog imena države. Promjena je napravljena rano ujutro, jer su u toku dana predviđene pripreme na platou ispred zgrade za ceremoniju podizanja zastave NATO", prenosi portal Faktor (faktor.mk) navode iz Vlade.

Na mjesto gde je bio natpis s dosadašnjim imenom države biće postavljanje natpis s novim imenom "Sjeverna Makedonija", ali prije toga prvo treba da se završe sve formalnosti između Skoplja i Atine i da se datum početka korišćenja novog imena objavi u Službenom glasniku, što se očekuje u narednim danima.

Nakon što u Skoplje iz Atine stigne takozvana usmena nota da je Grčka ratifikovala sporazum iz Prespe i makedonski pristupni protokol za NATO, što je najavljeno za danas, počeće zamjena tabli sa starim imenom države i na parlamentu, državnim institucijama i graničnim prelazima.

Oznake i table s novim imenom države bi trebalo da počnu da se postavljaju ove sedmice i biće dvojezične, na makedonskom i albanskom jeziku, a o potrebi da se promjene oznake s imenom obaviještene su i lokalne samouprave.

Mediji navode da bi na graničnim prelazima postavljanje tabli s novim imenom trebalo da počne danas, a prvi će biti prelaz s Grčkom "Bogorodica", gdje je već stigla nova tabla.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније