Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

11. 02. 2019. 07:44 >> 07:13
78

JUTARNJI LIST PIŠE

"Hrvatska je zemlja nasilja"

U Hrvatskoj ne jenjavaju reagovanja na napad na srpske vaterpoliste, koji se dogodio u subotu na splitskoj Rivi.

Jutarnji list piše da je Hrvatska zemlja nasilja u kojoj huligani napadaju sportiste, šamaraju djevojke, a govor mržnje je sveprisutan i sve to, kako se navodi, - zato što im se može.

"Ako se neko pita zašto su splitski huligani napali vaterpoliste Crvene zvezde, koji su sjedjeli na Rivi i pili kafu, a jedini im je grijeh bio taj što su bili u trenirkama s klupskim obilježjima, evo mu jednostavan odgovor - zato što mogu", piše u komentaru Ivanka Toma. 

Autorka kaže da je "Hrvatska zemlja nasilja" i dodaje da to nije pretjerivanje. 

"Nasilje i huliganizam odavno nijesu rezervisani za visokorizične fudbalske utakmice niti su tek povremena prateća pojava uz pijanke na seoskim zabavama", piše Toma. 

Mladićima je, kaže, postalo normalno išamarati djevojku, a mlaćenje žene i djece nešto je što mnogi doživljavaju kao dio porodičnog rituala. 

"Ima direktora škola, poput onog Ekonomske u Zadru u kojoj se dogodilo žigosanje za vrijeme nastave, kojima vršnjačko nasilje nije ništa posebno. Verbalno, a nedavno gotovo i fizičko nasilje dio je repertoara koji politika servira iz Sabora", navodi autorka. 

Konstatuje da je u Hrvatskoj "govor mržnje sveprisutan, a na njega se slabo ili nikako reaguje". 

Policija, ističe, ne podnosi prijave za upotrebu fašističkih simbola, a vlada pemijera Andreja Plenkovića, kako kaže, "izbjegava to zakonski da reguliše". 

"Kruna svega su naša policija i sudovi. Policajci koji nerijetko ženu koja je došla da prijavi porodično nasilje otprate kući s porukom neka se javi ako je opet izlema. Uostalom, nije li ministarka Nada Murganić porodično nasilje požeškog župana prokomentarisala riječima: “Tako je to u braku”, podsjetila je Toma. 

Kao krunu svega, autorka ističe, hrvatske sudove za koje kaže da, kada se nešto i pokrene, uspijevaju da "ubiju" postupak dok ne izgubi svaki smisao. 

"Uzmimo Daruvarca koji je prebio 18-godišnju Zadranku. Sud je pustio na slobodu nasilnika bez ikakvih mjera opreza, znajući pritom da ima dvojno državljanstvo i može se zauvijek skloniti u BiH. I zašto bi se onda splitski huligani bojali da će biti momentalno uhapšeni i kažnjeni? Imaju razloga da vjeruju da neće biti sankcionirani što su napali Srbe", zaključila je Toma.

Пратите нас на

Коментари78

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније