Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

10. 02. 2019. 15:45   >>  15:15

U MAKEDONIJI

Nova žrtva morbila beba od 13 mjeseci

U Skoplju je premunulo 13-mjesečno dijete koje je imalo male boginje (morbile), što je druga žrtva komplikacija koje izaziva ta bolest, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Makedonije. Prije dva dana preminula je šestomjesečna beba iz Kumanova koja je bila zaražena morbilima.

Kako je prenijela agencija Makfaks, druga žrtva malih boginja u Makedoniji je dijete iz mjesta Sveti Nikola, i prethodno je imalo druge zdravstvene probleme.

To 13-mjesečno dijete je juče poslepodne preminulo na klinici za dječje bolesti, dok je prva žrtva morbila bila šestomjesečna beba iz Kumanova koja je u petak umrla na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju.

Ministarstvo zdravlja Makedonije je izrazilo žaljenje što su ta djeca žrtve epidemije malih boginja, bolesti koja je mogla da se spriječi vakcinacijom i još jednom apelovalo na roditelje da djecu vakcinišu MRP vakcinom.

Epidemija malih boginja je u Skoplju proglašena početkom januara, prvi slučajevi malih boginja su se pojavili polovinom decembra prošle godine, ali je širenje epidemije ubrzano i samo od 2. februara do juče je registrovano 58 novooboljelih, od kojih je 54 u glavnom gradu Makedonije.

Analiza zdravstvenih kartona, urađena polovinom decembra poslije pojave prvih slučajeva, pokazala je da nije vakcinisano oko 15.000 djece mlađe od 16 godina, ali je tada u kampanji koju su pokrenule zdravstvene vlasti vakcinisano više 6.105 mališana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније