Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

09. 02. 2019. 19:51 >> 19:20
10

DESETI PROTESTI U BEOGRADU

"Građani Srbije taoci Aleksandra Vučića"

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu počeo je nešto poslije 18 sati, a okupljenima se obratio pisac Marko Vidojković koji je rekao da građani Srbije danas žive u košmaru u kome su "taoci Aleksandra Vučića".

Vidojković je sa improvizovane bine postavljene na kamionu ispred Filozofskog fakulteta pozvao okupljene da se, kako je rekao, "ne opuštaju kao poslije 5. oktobra".

Navodeći da je završio Pravni fakultet u Beogradu, Vidojković je ocijenio da je ta visokoškolska ustanova "leglo nevjerovatnih ološa i što je paradoksalno, kriminala".

On je kazao da postoje i časni pravnici i advokati koji su podržali proteste u Srbiji i pozvao ih da "kada prođe Vučićeva hipnoza" popišu krivična djela "koje je ova bagra učinila, da svaki dinar bude vraćen a da se niko od njih više ne bavi politikom".

"Nisam fan vješala već zatvora i društveno-korisnog rada za sve koji su kršili zakon", rekao je Vidojković.

On je ocijenio da je "fenomenalno" što su kako je rekao, različite političke opcije zajedno u borbi protiv režima Aleksandra Vučića.

"Nijesu svi iz opozicije sjajni ali mislim da su dovoljno talentovani i pametni da ovaj put neće zeznuti, a ako zeznu, ulica je opet naša", rekao je Vidojković.

Okupljenima se obratila i jedna od organizatora protesta Jelena Anasonović koja im je prenijela pozdrave majke čiji je sin uhapšen "samo zato što je nosio plastičnu maketu vješala na protestima".

"Za njih je sloboda što je Babićev vozač na slobodi, što su fantomi iz Savamale na slobodi, što su ljudi koji su razbili glavu Borku Stefanoviću na slobodi, kao i nalogodavci i počinioci ubistva Olivera Ivanovića. To nije sloboda Vučiću, zato smo deseti put na ulicama Beograda ali i ostalih hrabrih gradova Srbije", kazala je Anasonović.

Okupljeni su poslije obraćanja Vidojkovića, krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Na čelu kolone je veliki transparent "Jedan od pet miliona" a na začelju poslanik Dveri Srđan Nogo nosi plastična improvizovana vješala.

On je agenciji Beta rekao da je ponio vješala "u znak podrške uhapšenom mladiću i kao izazov vlastima". Kolonu prati i policijski automobil, ali se za sada policija nije obraćala poslaniku Dveri.

Okupljeni nose i transparente na kojima piše "Hoćemo samo pravdu, je li to mnogo", "Dižemo glas za profesije spas", "Aleksandar Vučić je najhrabriji na svijetu jer se ničega ne stidi" a jedan građanin nosi stub na kome je improvizovana visibaba koja je po njegovim riječima, simbolično najavljuje dolazak proljeća u Srbiju.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra prošle godine zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније