Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, Objavila: J.B.Č. ]

05. 02. 2019. 10:59   >>  10:28

U BOLNICAMA NEMA MJESTA

Skoplje je najzagađenija evropska prijestonica

Djeca izostaju iz škola, a u bolnicama nema dovoljno kreveta, dok nezdravi smog obavija i guši Skoplje, što je makedonskom glavnom gradu zalijepilo etiketu najzagađenije evropske prijestonice.

"To više nije ljudski", kaže Marina, majka koja je prisiljena na dvomjesečni neplaćeni odmor kako bi sa svojim šesnaestomjesečnim sinom Davidom vrijeme mogla provoditi u bolnici.

"Rođen je zdrav. A sada će se vjerovatno mučiti s astmom do kraja života". Sin joj hospitalizovan zbog teške astme pogoršane toksičnim vazduhom.

David je jedno od više od stotinu djece smještene u skopskoj klinici za respiratorne bolesti. Najmlađem pacijentu tek su dva mjeseca.

Planinski prsten zadržava smog u kotlini

Djeca i stariji najranjiviji su kada je u pitanju zagađenje vazduha prouzrokovano kombinacijom dima ogrjeva, teškom industrijom i izduvnim plinovima automobila.

Važan je faktor i geografija, pošto prsten planina oko Skoplja zadržava smog u kotlini u kojoj je grad smješten.

Prošle nedjelje dva uzastopna dana koncentracija čestica PM10 (manje od 10 mikrometara) u vazduhu bila je četiri puta viša od dnevne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Vlada je, reagujući i na takvu situaciju, na dva dana zatvorila škole. Ujedno su privremeno obustavljeni svi građevinski radovi i naplate gradskog prevoza kako bi se stanovnici podstakli da koriste svoja vozila.

Mnogi stanovnici misle da je to tek kap u moru koja ne utiče na rješavanje korijenskih uzroka problema koji grad more već godinama.

"Dva dana bez nastave u tri mjeseca konstantnog zagađenja... U kojem se paralelnom svemiru to može smatrati ozbiljnom mjerom?", pita Dragi Zmijanac iz društva za prava djece Megjashi.

"Redovno komuniciramo s bolnicama, nastavnicima i školama, a ovo je problem broj jedan u Makedoniji", naglasio je Zmijanac.

U međuvremenu, bolnice nemaju dovoljno kreveta za sve pacijente koji se žale na respiratorne tegobe, kaže Dejan Dokić, šef pulmološke i alergološke klinike u Skoplju.

"Situacija nije dobra. U klinici više nemamo raspoloživih kreveta", naveo je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније