Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

31. 01. 2019. 21:52 >> 21:21
20

DODIK PORUČIO

Rješenje kosovskog pitanja će se odraziti na BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da će se rješenje kosovskog pitanja svakako odraziti na Bosnu i Hercegovinu.

 

Na konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poslije njihovog sastanka, Dodik je rekao da je u svim razgovorima, koje su u utorak u Briselu imali članovi Predsjedništva BiH, bilo riječi da treba izbjeći da se uticaj rješenja za Kosovo reflektuje na BiH.

"Svi razgovori su išli za time da se izbjegne uticaj da se rješenje za Kosovo reflektuje na BiH. Ja sam rekao i juče i prekjuče i sada kažem da je to nemoguće. Ako neko ima ta prava, zašto ne bismo imali mi. To je moj stav", naveo je Dodik.

On je naveo da "sa zebnjom prihvata priču o integraciji" Kosova i Albanije.

"Ta zebnja se odnosi na to da se ne smanji snaga same Srbije, ali ima i onih koji kažu zašto mi to ne uradimo", dodao je.

Rekao je da njegove kolege iz Predsjedništva BiH imaju drugačiji pristup kosovskom problemu od njega i dodao da je njegov stav da u tom procesu treba slijediti stav Srbije.

"Primjećujem da su sve veći pritisci i spoljni i unutrašnji kako bi se destabilizovala pregovaračka pozicija Srbije, pozivam sve da se odmaknemo od dnevno-političkih pitanja, posvetimo se strateški važnom (kosovskom) pitanju i ojačamo pregovaračku poziciju tima Srbije", rekao je Dodik.

Govoreći o razgovorima u Briselu, Dodik je rekao da je "pokušao da objasni da u BiH nema kohezionih elemenata".

"U BiH nema kohezionih elemenata, to sam pokušao da objasnim u EU. Republika Srpska smatra da od BiH nema vidljive koristi, mi smo tu da iživimo neke idealizme nametnute sa strane. Najbolji okvir za razvoj stabilnih multietničkih odnosa bila je Jugoslavija, ali je srušena, a podjele su danas vidljivije nego ranije", naveo je Dodik.

Upitan da li će RS odoljeti pritiscima da BiH postane član NATO, Dodik je rekao da nije dobro da ta zemlja ide ka alijansi i da u RS ne postoji podrška tom putu.

"Mi živimo u stanju pritiska, ne možemo živjeti ako nema pritiska, a nije dobro da idemo ka NATO jer bi to dodatno razgradilo RS. NATO je sve vrijeme uporno radio na jačanju mjesta visokog predstavnika koji je radio na razgradnji dejtonske BiH. U RS ne postoji spremnost i podrška tom putu", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je ocijenio da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti, bezbjednosti i razvoja u regionu i dodao da to treba da shvate svi u Bosni i Hercegovini.

"Ljudima u BiH mora da bude jasno da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti i bezbjednosti ali i razvoja u čitavom regionu, da je nezaobilazan faktor. Srbija ima dobre namjere, spremna je da izabere najvažnije projekte koji se ponude iz Federacije BiH i da ponudi podršku, ali je problem što tih projekata nema", kazao je Dodik.

 Dodik je naveo da saradnja Srbije i Republike Srpske nikad nije bila bolja, zahvaljujući kontinuiranom angažmanu Vučića i Vlade Srbije, i dodao da nema opštine u Republici Srpskoj u kojoj nisu uložena sredstva iz budžeta Srbije.

"Narod to prima na poseban način, narod računa da Srbija brine o Republici Srpskoj", naveo je Dodik.

Dodao je da je danas veoma jasna pozicija Srbije prema BiH i RS - poštovanje Dejtonskog sporazuma, integriteta BiH, ali i "poštovanje onoga što jeste RS", i ocijenio da je to dobar osnov za dalju saradnju.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније