Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: R.P. ]

31. 01. 2019. 13:35 >> 13:28
16

ZBOG KOSOVA

Vučić pisao Trampu i pozvao ga u Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trampu da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom čim ona ukine takse koje je uvela na robu iz Srbije.

"Istog trenutka kada Priština ukine tu nerazumnu i štetnu mjeru, spremni smo da nastavimo dijalog u potrazi za trajnim i održivim rešenjem", naveo je Vučić, odgovarajući na pismo koje mu je predsjednik SAD-a uputio u decembru.

U pismu Trampu, Vučić je naveo da su "takse koje je uvela Priština, opterećenje i nepremostiva prepreku za nastavak dijaloga" jer "ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji, nego i ugrožavaju život Srba na Kosovu i Metohiji", prenioo je kabinet predsjednka Srbije.

On je zahvalio na podršci koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, a "posebno njenim naporima za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", kao i na "spremnosti SAD-a da pomognu u dijalogu Beograda i Prištine, kako bi se našlo rešenje za vekovni problem Kosova i Metohije".

Pozvavši Trampa da posjeti Srbiju, Vučić je naveo da je Srbija posvećena dijalogu kojem "pristupa hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih na Zapadnom Balkanu" i da je ispunula sve obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da "bez obzira na volju i veru" ne može sama da reši problem Kosova koji je "teško breme" i za državu i za narod.

Tramp je 14. decembra Vučiću i predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju uputio pisma slične sadržine, u kojima je naveo da se raduje prilici da ih ugosti u Bijeloj kući da bi proslavili "istorijski sporazum" (o Kosovu).

U odgovoru američkom predsjedniku, Tači je naveo da je spreman na kompromise sa Srbijom u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније