Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 08. 2013. 11:47   >>  11:47 1

RADNICI NEZADOVOLJNI

Hrvatska: Penzija tek u 67. godini

Ministar rada i penzijskog sistema Hrvatske, Mirando Mrsić, najavio je reformu koja će se sprovoditi od početka 2014. godine, a po kojoj će hrvatski radnici moći da stupe u punu penziju u 67. godini života, ili nakon 41 godine radnog staža, javlja agencija Anadolija.

 

 

U sklopu reforme ministar je najavio i mogućnost davanja otkaza ukoliko zaposlenik ne pristaje na manju platu, ali i pravo na štrajk ako zarada radniku kasni samo jedan dan. Ministrov prijedlog trebao bi ići u saborsku proceduru izglasavanja na jesen.

Na najavljenu reformu odmah su reagovali iz "Bloka umirovljenici zajedno" (BUZ) saopštenjem u kojemu najavljene mjere smtraju suviše rigoroznim. 

„Radniku će se tako po novom zakonu, ako se isti izglasa u Saboru, puno lakše moći dati otkaz i tako znatno otežati, ako ne i potpuno onemogućiti da sakupi 41 godinu staža koje su potrebne za ostvarivanje prava na punu penziju bez obzira na starosnu dob. Istovremenim podizanjem dobne granice za penzionisanje sa 65 na 67 godina se povećava prostor za još veću penalizaciju, odnosno daljnje smanjivanje ionako već odavno bijednih penzija“, navodi se u saopštenju BUZ-a.

Prijedlogom reforme, koji ide u javnu raspravu, dopustit će se i produlženje radne satnice na 60 sati tjedno.

(AA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније