Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: R.P. ]

23. 01. 2019. 11:37 >> 11:08
2

SPORAZUM IZ PRESPE

Parlament raspravlja, Grci protestuju

Grčki parlament počeo je raspravu o ratifikaciji Prespanskog sporazuma, a glasanje će se održati u petak. Da bi sporazum bio ratifikovan biće potreban 151 glas. U Atini sjutra novi protesti.

Raspravu u parlamentu, koja je, kako prenose grčki mediji, počela sa povišenim tonovima, pratiće protesti u Atini i drugim grčkim gradovima protivnika Prespanskog sporazuma, koji je u makedonskom Sobranju već ratifikovan.

Ratifikacijom i u grčkom parlamentu biće stavljena tačka na višedecenijski spor između Grčke i Makedonije i omogućice Skoplju priključenje EU i NATO.

Otpor neće spriječiti dogovor

Rasprava u grčkom parlamentu privlači pažnju medija u regionu, Evropi i svijetu, a stručnjak za političke sisteme Florijan Biber kaže da je to rješenje koje je dobro za kredibilnost Evropske unije, ali i za druge zemlje Balkana. Biber ističe za Dojče vele da je ovo posljednja prepreka i da više neće biti povratka na staro.

"Jeste da otpori postoje, to se vidi po demonstracijama u Grčkoj i po opoziciji u Makedoniji, ali malo je vjerovatno da će to moći da spriječi sprovođenje dogovora u djelo", rekao je Biber.

Govoreći o protestima u Grčkoj povodom ratifikacije ovog sporazuma, ovaj stručnjak konstatuje da je sigurno da pitanje promjene imena Makedonije nije tema koja je približena grčkoj javnosti niti se o njoj mnogo diskutovalo.

Prema njegovim riječima, Grčka je mogla da mirno dalje živi sa već postojećim rješenjem, a Makedonija je imala mnogo više toga da izgubi - članstvo u NATO-u ili perspektivu članstva u EU. To je, dodaje, simbolima opterećena tema, kod koje na obJe strane postoji nepovjerenje.

Odgovarajući na pitanje da li postoji stvarno opasnost od destabilizacije Balkana ukoliko Makedonija ne bude primljena u NATO ili EU, što je argument koji se često može čuti, Biber kaže da destabilizacija ne nastaje tako što jedna zemlja nije primljena.

Ali, ističe, ako nema perspektive, onda to deluje destabilizujuće. "Ako opcija prijema nije moguća, ne dolazi samo do razočaranja, već i do preorijentisanja. A to preorijentisanje se može vrlo negativno odraziti na demografski razvoj zemalja, na ekonomski razvoj, ali i na odnose sa Evropskom unijom", kazao je Biber.

Sjutra novi protesti

U međuvremenu, organizatori protesta zakazali su za sjutra novo okupljanje, uz obrazloženje da je protest "ultimativni pokušaj da se spriječi ratifikacija sramnog sporazuma", prenosi sajt Katimerini.

"Komitet za borbu o grčkom karakteru Makedonije", organizacija koja sprovodi proteste protiv Sporazuma iz Prespe, poziva Grke sjutra u popodnevima satima, u susret glasanju o ratifikaciji sporazuma, da izađu na atinski trg Sintagma, ispred grčkog parlamenta, i da izraze svoje protivljenje, prenosi MIA.

„U srijedu i četvrtak niko da ne ide na posao. Radnje, škole da ostanu zatvoreni, državni službenici da se ne pojave na svojim radnim mjestima, grčka zastava na pola koplja da se postavi na svakoj kući, zvona crkve da zvone u znak žaljenja. Svakom Grku i Grkinji dugujemo za to što su ostavili svoje porodice i žrtvovali su se da Makedonija ostane Grčka, prije oko 100 godina“, piše u saopštenju organizatora.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније