Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

21. 01. 2019. 21:49 >> 21:27

MAKEDONSKA OPOZICIJA

Traže ocjenu ustavnosti Zakona o jeziku

Makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE danas je Ustavnom sudu Makedonije podnijela incijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o upotrebi jezika i zatražila da do donešenja ocjene bude stopirana njegova primjena.

 

Prema najvećoj opozicionoj partiji, Zakon o jezicima koaliciona vlast SDSM i DUI je donijela nasilno, gazeći Ustav, zakone i procedure za donošenje i objavljivanje zakona.

Generalni sekretar VMRO DPMNE Igor Janušev je rekao da je, kako ga je nazvao, zakon o dvojezičnosti u potpunosti u suprotnosti sa amandmanom 5 Ustava Makedonije koji kaže da je "na cijeloj teritoriji Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima službeni jezik makedonski i njegovo ćirilično pismo".

"Zakonom o dvojezičnosti makedonski jezik se izjednačava sa svakim drugim jezikom kojim govori 20 odsto građana Makedonije i time se makedonski jezik, od kohezivnog faktora u društvu, pretvara u jedan od dva službena jezika, što je nezakonito i protivustavno"”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Kak je istakao Janušev, VMRO DPMNE apeluje na Ustavni sud da sa "najvećom hitnošću, poštujući Ustav i uspostavljene prakse, donese odluku kojom će ukinuti" Zakon o upotrebi jezika.

Najveća makedonska opoziciona partija je u petak podnijela i krivične prijave protiv predsjednika parlamenta Talata Džaferija i direktora Služenog vesnika, jer su Zakon o upotrebi jezika (koji je usvojen prije godinu dana) prošle sedmice objavili bez potpisa predsjednika države (koji odbija da ga potpiše iako ga na to obavezuje Ustav).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније