Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

15. 01. 2019. 14:36 >> 14:07

IVANOV REAGOVAO

Objavljivanje zakona protivustavno

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je danas da je objavljivanje Zakona o jezicima i Zakona o ratifikaciji Dogovora sa Grčkom u Službenom glasniku bez njegovog potpisa protivustavno i da predstavlja krivično djelo.

U pisanoj izjavi Ivanov je istakao da je "ovo trenutak koji će da pokaže da li u Republici Makedoniji postoji Ustavni sud, da li funkcioniše tužilaštvo, da li postoji nezavisno sudstvo i da li postoji vladavina prava".

Predsjednik parlamenta Taljat Džaferi je sinoć sam potpisao Zakon o jezicima kojim albanski postaje drugi službeni jezik pored makedonskog i Prespanski dogovor i bez potpisa šefa države, koji to odbija da učini, poslao u Službeni glasnik koji je to odmah objavio.

"Kasno sinoć imali smo mogućnost da vidimo pravo lice vladine koalicije SDSM i DUI koja sebe smatra za proevropsku. Objavljivanjem ta dva zakona je prekršen član 75 Ustava, napravljeno je nezakonito djelo i to predstavlja osnov za krivično gonjenje", rekao je Ivanov.

Makedonski predsjednik se zapitao da li će visoki predstavnici međunarodne zajednice koji podržavaju koalicionu vladu Zorana Zaeva na neki način podržati objavljivanje ta dva zakona.

"Da li će podržati ove presedane koji nose nesagledive posljedice i štetu po pravo i pravnu državu i da li ovakve presedane primjenjuju u svojim državama?", zapitao se Ivanov.

U Službenom glasniku Makedonije tvrde da je objavljivanje Zakona o upotrebi jezika i Dogovora sa Grčkom o rješavanju spora oko imena učinjeno u skladu sa zakonom i da su to morali da objave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније