Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Agencije, Objavio: I. P. ]

13. 01. 2019. 09:16 >> 08:48
13

PLENKOVIĆ SMATRA

Hrvatski ambasador nije trebalo da ide u Banjaluku

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da se još nije čuo s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, koji je kritikovan, jer je prisustvovao obilježavanju Dana Republike Srpske.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vekio smijenjen je zbog toga sa dužnosti.

"Tu temu ostavljam gospodinu Čoviću i HDZ BiH da je komentarišu", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković novinarima u Splitu, prenosi Hina.

Ponovio je da Hrvatska nije bila obaviještena o odlasku svog ambasadora u BiH na proslavu u Banjaluku. 

"On je, prije svega, trebalo da se konsultuje ako je imao tamo (u Banjaluci) sastanak koji je nezavisan od ovih defilea i akademije (proslave Dana Republike Srpske). Tog dana on nije trebalo da bude tamo", kazao je Plenković. 

Hrvatski premijer je podsjetio na Del Vekijevo petogodišnje ambasadorsko iskustvo u BiH i rekao da nikad ranije nije odlazio na obilježavanje Dana Republike Srpske. 

"Malo je neobično da je na samom kraju svog mandata i svoje karijere došao u ovakvu situaciju. Stoga je povučen na konsultacije u Zagreb i mi ćemo vrlo brzo krenuti s imenovanjem novog ambasadora u BiH," rekao je Plenković. 

Na pitanje kakvu je političku poruku Čović poslao odlaskom na slavu Republike Srpske kod Milorada Dodika, Plenković je kazao da je "izrazito važno da je stav Hrvatske prema BiH dobronamjeran i prijateljski". 

"To govorim kao predsjednik Vlade, kao poslanik u Saboru i evropski poslanik te u brojnim funkcijama gdje smo bili apsolutno zemlja koja je najviše podržavala evropski put BiH, ali naravno uz obezbjeđivanje ravnopravnosti hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda", rekao je. 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније