Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: M.M ]

11. 01. 2019. 22:25 >> 21:57
2

HAN PORUČIO

Makedoncima evropska budućnost na dohvatu ruke

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitali su danas poliltičkim vođama i građanima Makedonije na izglasavanju izmjena makedonskog ustava za promjenu imena zemlje prema dogovoru s Grčkom, saopštila je evropska spoljnopolitička služba.

Kako se navodi to "predstavlja presudni korak u primjeni istorijskog sporazuma iz Prespe".

"Politički lideri kao i građani pokazali su odlučnost da iskoriste jedinstvenu i istorijsku šansu za rješavanje jednog od najstarijih sporova u regionu i da odlučno krenu naprijed na putu ka Evropskoj uniji. EU čvrsto podržava taj sporazum koji daje primjer za pomirenje u regionu i u Evropi kao cjelini", navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi EU čeka ispunjenje narednih koraka koji vode do pune primjene sporazuma iz Prespe, i ostaje "čvrsto posvećena" pružanju podrške i praćenju zemlje ka njenom strateškom cilju integracije u EU.

Evropski komesar Han je odvojeno preko Tvitera čestitao političarima i građanima Makedonije na izglasavanju ustavnih izmena o promjeni imena u Sjeverna Makedonija i izrazio nadu da će ova "istorijska promjena" stvoriti "pozitivnu dinamiku za pomirenje u cijelom regionu Zapadnog Balkana".

Skupština Makedonije usvojila je večeras dvotrećinskom većinom ustavne izmjene kojima se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet.

Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rješavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mesta, dok sjednici nijesu prisustvovali poslanici opozicione koalicije oko VMRO DPMNE.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније