Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: M.M ]

11. 01. 2019. 16:58 >> 18:49

POSTIGAO DOGOVOR

Zaev obezbijedio većinu za ustavne izmjene

Premijer Makedonije Zoran Zaev postigao je danas poslije podne dogovor sa opozicionim krilom Bese i obezbijedio dvotrećinsku većinu za finalno izglasavanje ustavnih amadmana.

Da je postignut dogovor da poslanici opozicione Bese Biljala Kasamija glasaju za ustavne izmene potvrdio je i portparol SDSM Kostadin Kostadinov, ali nije iznio detalje.

Prema informacijama medija iz parlamenta, očekuje se da plenarna sjednica, na kojoj će biti usvojeni ustavni amadmani kojima se mijenja ime države u Sjeverna Makedonija, koja je već nekoliko puta odgađana, bude održana danas.

Početak te sjednice je juče i danas nekoliko puta odlagan da bi Zaev mogao da prije početka obezbjedi dvotrećinsku većinu za izmjene Ustava Makedonije koje su predviđene Dogovorom sa Grčkom o rješavanju višedecenijskog spora oko imena.

Prema nezvaničnim informacijama, zahtjevi Bese Biljala Kasamija koji su postavljeni kao uslov da dva njena poslanika glasaju za ustavne izmjene će najverovjatnije biti dio nekog budućeg zakona, ali ne i Ustava.

Stranka sa čija dva poslanika vlada ima potrebnih 80 glasova za podršku ustavnim promjenama traži da u pasošima etničkih Albanca kod državljanstva ne stoji dodatak "makedonsko" ispred "građanin Sjeverne Makedonije", što je Zaev juče odbacio, ali je ostavio mogućnost da se razgovara o tehničkim formulacijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније