Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 01. 2019. 11:12   >>  10:44 7

U TRI AVIONA

Bivši pripadnici OVK otputovali za Hag

Tri manja civilna aviona poletjela su sa vojnog dijela prištinskog aerodroma, potvrdili su za RTS izvori u Prištini. Isti izvori tvrde da se u njima nalaze bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, koji će narednih dana biti saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK.

Prištinski advokat Tom Gaši navodi da će u prvoj grupi biti saslušani komandanti operativnih zona Lap i Drenica, Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku.

Neposredno poslije polijetanja nije bilo poznato ko se tačno nalazi u tim avionima, ali su izvori RTS-a u Prištini naveli da su ka Hagu poletjeli bivši pripadnici OVK, koje će saslušati istražitelji specijalnog suda za zločine OVK.

Takođe, izvjesno je i da se u avionima ne nalaze bivši šef glavnog štaba OVK Sulejman Seljimi, čije je saslušanje odloženo zbog bolesti, te Remzi Šalja, koji je u međuvremenu pobjegao sa Kosova. Bivši komandanti operativnih zona Lap i Drenica, Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku će u Hag otputovati naredne sedmice.

"Imamo informaciju da će u prvoj grupi, koja bi trebala 14. januara da da izjave pred Specijalnim sudom, odnosno u kancelariji specijalnog tužioca, biti komandanti Rustem Mustafa zvani Remi i Sami Ljuštaku. Oni su se odazvali pozivu", rekao je za RTS prištinski advokat Tom Gaši, čija kancelarija brani nekadašnjeg šefa glavnog štaba OVK Sulejmana Seljimija.

Pozvano je još desetak pripadnika bivše OVK, međutim oni imaju neki drugi redosljed. Oni su u Hag pozvani u svojstvu svjedoka ili okrivljenih. Mislim da je većina u svojstvu okrivljenih, rekao je Gaši, navodeći da su u toku pregovori sa Specijalnim tužilaštvom da Seljimi bude saslušan u Prištini.

Ljekari prištinske bolnice su još ranije saopštili da će Seljimi, zbog zdravstvenih problema, u naredne dvije sedmice biti zadržan na liječenju.

Gaši je, takođe, naveo i da će prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute u narednih nekoliko sedmica, kao da bi se među optuženima mogli naći i najznačajniji komantanti OVK.

Specijalni sud za zločine OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koje je za Savjet Evrope sačinio Dik Marti, podsjeća RTS.

Martijev izvještaj podigao je veliki prašinu u međunarodnoj javnosti, pošto je Švajcarac naveo veze najviših komandanata OVK sa ratnim zločinima, progonom nealbanskog stanovništva i vezama sa organizovanim kriminalom, nakon čega je EU osnovala poseban sud koji će se baviti procesuiranjem vinovnika ovih nedjela.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније