Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

11. 01. 2019. 09:50   >>  09:25 1

KRIZA U ALBANIJI

Rama se izvinio Kosovu zbog Mete

Albanski predsjednik Iljir Meta odbio je da potvrdi imenovanje Genta Čakaja na mjesto ministra spoljnih poslova.

Time je izazvao ozbiljni politički potres u Albaniji u koji su se uključili i političari sa Kosova.

Albanski premijer Edi Rama uputio je seriju oštrih poruka protivnicima imenovanja Čakaja za šefa diplomatije, navodeći da je odluka predsjednika Mete da odbije njegovog kandidata "protivustavna i sramna".

"Argumenti koje je ponudio gospodin predsjednik su na zastrašujuće skandaloznom nivou. Izvinjavam se Kosovu zbog ove sramote", napisao je Rama na Tviteru, pošto je Meta odbio da potvrdi izbor Čakaja na mjesto ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije. 

Čakaj, koji je do sada bio zamjenik ministra spoljnih poslova, u središtu kontroverzi našao se zbog činjenice da je podržao kosovskog predsjednika Hašima Tačija u ideji o razgraničenju sa Srbijom, poslije čega je oštro reagovala i bivša šefica prištinskog tima za pregovore u Briselu Edita Tahiri. 

Tahirijeva je snažno podržala stav Iljira Mete, navodeći da je potez albanskog predsjednika "vizionarski" i "u službi očuvanja granica". 

"Čak se i Edita Tahiri pridružila kukavicama", odgovorio je Rama. 

Meta je odluku obrazložio time da tridesetogodišnji Čakaj nema dovoljno iskustva za ovako složen posao, te da zastupa stav o kosovskim granicama koji je u suprotnosti s politikom Tirane. 

"Ovakav stav Čakaja je destruktivan i opasan", naveo je Meta. 

Rama je Čakaja kanidovao za ministra spoljnih poslova pošto je njegov prethodnik Dmitri Bušati smijenjen jer se, navodno, zalagao za rješenje višedecenijskog problema s Grčkom oko pomorske granice, pri čemu je bio spreman za izvjesne ustupke Atini, prenosi RTS.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније