Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

07. 01. 2019. 08:36   >>  08:07 5

"VAŠINGTON POST"

Tači pod pritiskom SAD dao obećanje

List "Vašington post" piše o "eskalirajućem odmjeravanju snaga između Srbije i Kosova", te obećanju koje je dao kosovski predsjednik Hašim Tači.

Pod pritiskom američke administracije predsjednika Donalda Trampa kosovski predsjednik Hašim Tači obećao je da će preduzeti značajan korak ka rješavanju eskalirajućeg odmjeravanja snaga sa Srbijom, piše "Vašington post".

U tekstu se navodi da se Tramp neuobičajeno direktno obratio srpskom i kosovskom lideru tako što im je poslao lično pisma u kojima nagovještava mogućnost da bi mirovna ceremonija mogla da se održi u Bijeloj kući. 

Američki list navodi da je Tači 21. decembra, nekoliko dana po dobijanju Trampovog pisma, otišao u Berlin gdje se sastao sa ambasadorom SAD Ričardom Grenelom, Trampovim čovjekom od povjerenja. 

Tači je tada obećao da će promijeniti kurs kada je riječ o tarifama koje je Priština uvela na svu srpsku robu, a na sastanak je otišao sa trojicom saradnika. 

Grenel je od Tačija zatražio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore, kažu američki zvaničnici. 

List dodaje da se on nije sastao pojedinačno sa srpskim predsjednikom Vučićem. 

"Tači i ja smo razgovarali o značaju dugoročnih odluka, a ne kratkoročnih reakcija. Drago mi je što je pristao i što se obavezao da će raditi na ukidanju tarifa koje su nedavno uvedene srpskim proizvodima", rekao je Grenel u izjavi za "Post". 

Ovaj potez bi pomogao da se pošalju pravi signali da je Tači ozbiljan kada je riječ o pregovorima, dodao je Grenel koji je bio portparol i savjetnik Džona Boltona, aktuelnog savjetnika za bezbjednost Bijele kuće. 

Tači je u izjavi za "Vašington post", na engleskom i preko mejla u petak, rekao da je "spreman da razmotri ukidanje tarifa ako se za Kosovo otvori jasan put za nastavak u pravcu postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom". 

"Vašington post" konstatuje da Tači ne može sam da ukine tarife i da se suočava sa protivljenjem kosovskog premijera i ponekad političkog rivala Ramuša Haradinaja, ali da SAD smatraju njegov gest prvim korakom u pravcu deeskalacije tenzija i mogućim povratkom onome što se činilo najplodonosnijim naporima tokom deset godina u pravcu konačnog mirovnog sporazuma. 

Tramp je, podsjeća se, poslao Tačiju i Vučiću prošlog mjeseca lična pisma u kojima ih poziva da se vrate mirovnim razgovorima i nudi mogućnost zajedničkog poziva u Bijelu kuću. 

Podsjeća se da je Tramp Tačiju napisao da bi propuštanje ove jedinstvene prilike bilo tragična greška jer je malo vjerovatno da bi se druga šansa za sveobuhvatni mir skoro pojavila, kao i da su SAD spremne da pomognu napore ka postizanju sporazuma koji bi napravio ravnotežu između interesa Kosova i Srbije. 

Oba lidera su navela da su pisma shvatila kao znak Trampove spremnosti da preuzme aktivniju ulogu kao posrednik, mada američki zvaničnici kažu da zadržavaju pristup nemiješanja. 

Američki list citira izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je za rješavanje kompleksnog i teškog pitanja poput ovog neophodno snažno rukovodstvo. 

Navodi i da je Vučić rekao da je skeptičan u pogledu Tačijeve iskrenosti kada je riječ o ukidanju tarifa, navodeći da Tači i Haradinaj igraju igru "dobrog i lošeg policajca".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније