Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Tanjug/B92, Objavila M.M.Lj. ]

31. 12. 2018. 11:42 >> 11:16

DODIK O PROTESTU

Građani spriječeni da slušaju Harisa Džinovića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik osudio je svaki pokušaj zloupotrebe skupa "Pravda za Davida". On je naveo da su učesnici sinoćnjeg protesta u Banjaluci nasiljem pokušali da ometaju sve druge građane koji su imali namjeru da na najljepši način provedu praznike.

Banjalučka ATV prenosi da je Dodik kazao da okupljanje grupe "Pravda za Davida" niko nije ometao.

"Neprihvatljivo što je skup zloupotrijebljen, odobrenje za održavanje skupa bilo je za prostor Trga Krajine", rekao je Dodik.

On je dodao da je prekoračeno i vrijeme za održavanje skupa, jer je bio odobren u periodu od od 18 do 20 časova.

"Građani su spriječeni da slušaju Harisa Džinovića", naveo je Dodik.

Navodi se da je on osudio politizaciju, prije svega ljudi iz Partije demokratskog progresa (PDP) koji pokušavaju da svoj poraz na izborima na neki način saniraju zloupotrebom i Narodne skupštine i na ovaj način da naruše imidž grada.

"Podržaću svako zakonsko postupanje policije, organizatori moraju da odgovaraju, jer nisu na adakvatan način organizovali i proveli skup. Svi koji su činili nasilje treba da budu privedeni i da odgovaraju. Mislim da je ovo prevršilo svaku mjeru", kazao je Dodik.

On je naveo da bilo kakvi protesti treba da budu zabranjeni i da Banjaluka treba da se vrati normalnom ritmu, a Banjalučane je pozvao da podignu glas protiv ovakvog ponašanja, ocjenjujući da ovo nema veze s istinom i pravdom.

Mediji u BiH objavili su da Davor Dragičević, otac nesrećno stradalog mladića Davida Dragičevića, nije među učesnicima protesta "Pravda za Davida" koje su pripadnici specijalnih snaga MUP Republike Srpske sinoć uhapsili u blizini Trga Krajine u Banjaluci.

Majka Davida Dragičevića Suzana Radanović objavila je prethodno na Fejsbuk grupi "Pravda za Davida" da je policija ponovo uhapsila njegovog oca Davora, koji je pozivao demonstrante da se vrate na proteste nakon intervencije specijalaca.

Izvještač sarajevskog "Dnevnog avaza" naveo je da su Davor Dragičević i grupa demonstranata koja se nalazila oko njega rastjerana u nepoznatom pravcu.

Banjalučke "Nezavisne novine" prenijele su da je nekoliko osoba uhapšeno, kao i da je televizija N1 objavila da je iz policije potvrđeno da Davor Dragičević nije među privedenim osobama.

Građane Banjaluke i članove grupe "Pravda za Davida" koji su se sinoć okupili na Trgu Krajine u znak podrške porodici Davida Dragičevića, a potom tokom protestne šetnje prekinuli koncert Harisa Džinovića u tom gradu, specijalne snage MUP Republike Srpske potisnule su sa tog trga, pošto je isteklo vreme tokom kojeg je skup bio dozvoljen.

"Skup je bio dozvoljen do 20 sati, pozivamo vas da se raziđete zbog vaše bezbjednosti. Ako ne postupite tako biće upotrijebljena zakonska sredstva", kazao je policajac putem megafona okupljenima demonstrantima, kojih je prema procjeni izveštača tog sajta bilo oko 50. 

Davor Dragičević, otac nesrećno stradalog mladića, kazao je okupljenima nakon dolaska specijalca, a prije intervencije, da odu kući kako bi nešto pojeli, navodeći da će on ostati na Trgu Krajine.

RTRS prenosi da su demonstranti na parkingu ispred banjalučkog Muzeja savremene umjetnosti gdje je postavljena bina za planirane koncerte, spriječili koncert Harisa Džinovića. Navodi se da su tu su uz povike i uvrede učesnici protesta prvo prekinuli muziku, nakon čeka su se popeli na binu i "zabranili" održavanje koncerta.

Oglasio se i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, kojeg su, prema navodima RTRS, učesnici protesta prethodno izvrijeđali.
"Oštećena oprema ozvučenja, trg blokiran. Koncert ne može biti održan. Protest je održan, koncert onemogućen", napisao je Radojičić na Tviteru.

Na Trgu Krajine u Banjaluci prethodno je završeno okupljanje građana i članova grupe "Pravda za Davida" u znak podrške porodici Davida Dragičevića čiji je otac Davor poručio da tu ostaje "do kraja", ali i da "skupova na ovaj način više neće biti".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније