Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

27. 12. 2018. 21:34 >> 21:06
7

IZETBEGOVIĆ

HR i SRB se miješaju u unutrašnje poslove BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović tvrdi da se Hrvatska i Srbija miješaju u unutrašnje poslove BiH.

Izetbegović smatra da zbog takvih, kako je rekao, prijetnji iz susjedstva, njegova stranka mora da učestvuje u vlasti na svim nivoima.

"U vrijeme hegemonizovanja Srbije i Hrvatske i miješanja u unutrašnje poslove BiH, sebično je i neodgovorno izbaciti (iz vlasti) pobjednike iz bošnjačkog korpusa", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je time, navodi Hina, aludirao na aktualne međustranačke pregovore, koji teoretski ostavljaju mogućnost da se vlast u državi i u Federaciji BiH uspostavi bez SDA, ako bi na to pristao blok lijevih stranaka okupljen oko SDP BiH.

Kao primjere navodnog miješanja Hrvatske u unutrašnje poslove BiH, Izetbegović je naveo deklaraciju Sabora o položaju Hrvata u BiH, gradnju Pelješkog mosta, status nepokretne imovine bosanskohercegovačkih kompanija i institucija u Hrvatskoj i korišćenje vodnih resursa u pograničnim područjima.

S druge strane, Srbiji je posebno zamjerio "uporno negiranje genocida u Srebrenici".

"Sve je to dio spornih pitanja koje smo bezuspješno pokušavali da riješimo u protekle 23 godine, pa tako i u 2018", rekao je Izetbegović.

On je naveo da će SDA da tražiti garanacije da kandidat člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za predsjedvajućeg Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, neće blokirati procese koji vode ka integraciji BiH u NATO.

"Vidjećemo hoćemo li zategnuti taj konopac", rekao je Izetbegović.

On, takođe, tvrdi da ni Dodik nema puno izbora jer mora da trguje, ukoliko želi da progura projekte na kojima insistira njegov SNSD.

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније