Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS, objavila B.B. ]

23. 12. 2018. 18:50 >> 18:21
11

PAHOR PORUČIO

Hrvatska će morati da prizna odluku arbitražnog suda

Slovenački predsjednik Borut Pahor izjavio je da se zauzima za smirivanje napetosti i stalan dijalog sa Hrvatskom, ali da vjeruje da će jednom doći do sprovođenja arbitražne presude o granici, na čemu insistira Slovenija, iako Hrvatska ne priznaje tu odluku i nudi bilateralne pregovore o graničnom sporu, prenosi "Hina".

Borut Pahor je o odnosima sa Zagrebom pričao u razgovoru za Slovenačku televiziju o događajima u protekloj godini, u čijem su fokusu bile domaće teme.

Pahor je rekao da će se u međuvremenu, sve dok ne dođe do rješenja spora oko primjene arbitraže, zauzimati za "konstantan dijalog između Zagreba i Ljubljane, i to o tome kako arbitražnu presudu sprovesti".

"Alternative za nas ne dolaze u obzir, ali su nervoza i nestrpljivost nepotrebni, jer će prije ili kasnije granica biti tamo gdje ju je povukao arbitražni sud, a u to sam sasvim uvjeren", kazao je Pahor u razgovoru koji je prenijela STA.

Hina navodi da je Hrvatska odlukom Hrvatskog sabora 2015. izašla iz arbitražnog procesa, navodeći da je nepovratno kompromitovan dokazanim nastojanjima slovenačke zvaničnice i bivšeg slovenačkog arbitra da nedopušteno djeluju na odluku suda.

Hrvatska zbog toga ne prihvata odluku arbitara donijetu 2017. o graničnom rješenju, posebno na moru, i umjesto toga nudi bilateralne razgovore, što Slovenija od tada odbija.

Zbog nepristajanja na primjenu arbitražnog rješenja Slovenija je ove godine tužila Hrvatsku sudu Evropske unije u Luksemburgu, navodeći da Hrvatska odbijanjem arbitraže krši evropsku pravnu tekovinu.

Hrvatska je u petak sudu EU uputila sopstveni podnesak na slovenačku tužbu.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније