Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

21. 12. 2018. 09:26 >> 09:00
2

BRNABIĆ ZATRAŽILA

Rama da ponovo sagleda odnos Albanije prema Kosovu

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je premijeru Albanije Ediju Rami dva pisma u kojima je zatražila da Albanija još jednom sagleda poziciju podrške za Kosovo koje je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, čime, kako je ocijenjeno, pokušava da pogorša odnos Albanije i Kosova, piše danas Koha ditore.


U pismima koja je razmijenio sa premijerkom Srbije, Rama je izrazio čuđenje na njen zahtjev podsjećajući na patnje koje je Srbija izazvala Kosovu u prošlom vijeku i sadašnje prepreke za učlanjenje u međunarodnim organizacijama, navodi list.

Brnabić u pismu optužuje Kosovo da je negativni činilac koji utiče da sve u regionu ide loše, dodaje prištinski dnevnik.

"Kao što kažete u oba pisma moja je zemlja uspostavila najveće povjerenje u Republici Kosovo i njenim vlastima. Ovo je stvarno naša prirodna veza kao jedne nacije, što proizilazi ne samo od naših posebnih veza sa Kosovom, već je tu značajnije i angažovanje međunarodne zajednice i samog Kosova u jačanju državnosti i izgradnji demokratske, multietničke zemlje", pisao je Rama.

U pismu predsjednici Vlade Srbije 3. decembra 2018. godine Rama je dalje podsjetio na patnje Kosova tokom posljednjeg rata kao posljedice politike uništavanja koju je vodila Srbija.

"Za deset godina nezavisnosti svjedoci smo da Kosovo radi na liječenju rana koje su izazvane politikom uništavanja i etničkog čišćenja i sada polako ide ka konsolidaciji nezavisnosti, dobre vladavine i evroatlanske perspektive", napisao je Rama.

Albanski premijer podsjetio je Brnabić da je većina zemalja članica UN priznala Kosovo, kao i na uspostavljanje diplomatskih odnosa i mišljenje Medjunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, što su prema njemu dokazi za napredak Kosova.

"Pozicija Albanije je da je Kosovo nezavisna i suverena država i da sama donosi svoje odluke koje Srbija i druge zemlje treba da poštuju, kao izraz suverene volje naroda Kosova izražene kroz svoje rukovodioce koji su izabrani na demokratski način", napisao je Rama i dodao da nezavisno od suprotnih stavova o Kosovu Albanija i Srbija treba da nastave saradnju na regionalnom i medjunarodnom planu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније