Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: M.M ]

17. 12. 2018. 22:43   >>  23:27 23

U NJUJORKU

Tači i Vučić suočili stavove u SB UN

Sjednica Savjeta bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija, na zahtjev Beograda zbog odluke Prištine da formira vojsku, održana je u Njujorku.

Sjednica SB UN je sazvana na zahtjev Srbije i Rusije, nakon odluke Skupštine Kosova o transformaciji Bezbjednosnih Snaga Kosova (BSK) u Vojsku Kosova.

Na sjednici učestvuju predsjednik Kosova Hašim Tači i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, tako da se s interesovanjem očekuje sučeljavanje stavova o svim spornim pitanjima između Kosova i Srbije, pogotovo o šansama da se, uz posredstvo EU, nastavi dijalog između dvije zemlje, bez kojeg se ne može doći do završnog pravno - obavezujućeg sporazuma između dvije zemlje, piše RTK.

Tači je na početku naglasio da je pozvan na vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti u sasvim normalno vrijeme.

"Ništa se vanredno na Kosovu nije desilo prošle sedmice. To što se desilo je sasvim normalna odluka“, kazao je Tači.

Prema riječima Tačija, ta odluka je zakasnila ali nikako pogrešna.

On je rekao da je legitimno pravo svake države da formira vojsku i istovremeno pozvao na nastavak dijaloga u Briselu, da bi se iskoristio istorijski momenat za finalni sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije.

Kosovski predsjednik je rekao da se rezolucija 1244 odnosno njen paragraf 15 se odnosi samo na demilitarizaciju OVK, koja je u rekordnom vremenu ostvarena u septembru 1999, što je visoko ocijenjeno od strane SB UN, tadašnjeg generalnog sekretara Kofija Anana i NATO.

Tači je rekao da sveobuhvatni paket rješavanja statusa Kosova Martija Ahtisarija, koji je bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a, u članu 52 ističe pravo Kosova da ima vojsku.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je u strahu za budućnost srpskog naroda na Kosovu.

"Nalazimo se u teškoj situaciji kojom se sve više susrećemo na Kosovu i moram reći da sam veoma zabrinut i pomalo uplašen za budućnost ne samo srpskog naroda, već i čitavog regiona", naglasio je Vučić.

On je pozvao UN da u budućnosti preuzmu veću ulogu u cjelokupnom procesu dijaloga Beograda i Prištine.

"Srbija je učinila brojne napore da sačuva mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, suzdržavajući se od reakcija koje su dolazile iz Prištine", rekao je on i dodao da je Srbija ispunila sve sporazume koji su do sad potpisani u Briselu.

Ambasadori pet stalnih članica SB UN iznijeli su različite stavove o odluci Prištine da transformiše Kosovske bezbjednosne snage u oružane snage.

Dok su Velika Britanija i SAD navele da ta odluka Prištine nije protivna pravu, Rusija je ocijenila da je riječ o bezakonju.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније